Archive for August, 2011

Huismussen; Het Huismus biotoop op 27aug2011

Huismus in slow motion, die recht omhoog vliegt.
Let maar eens op de slag die de mus met de vleugels maakt. Het is bijna een vlinderslag zoals mensen in water maken.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 22aug2011

Deel drie van het eerste Phantom high speed / slow motion filmpje: vrouwtje huismus landt op de rand van een druk bezet bad.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 21aug2011

Tweede deel uit hetzelfde filmpje van 19 augustus j.l.
Hier zie je twee mannetjes huismussen kleddernat weg vliegen van het bad. Je kunt zien dat ze daar een ruimere vleugelslag voor nodig hebben, dan een mus met droge vleugels.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 19aug2011

Een eerste resultaat van de filmOpnamen van de afgelopen week.
Dat ging namelijk om project 005 Vliegkunstenaars, waarbij gefilmd wordt met de Phantom v710, in highspeed. Normaal afgespeeld levert dat slow motion beelden op, waarop veel beter te zien is wat er allemaal gebeurd dan in het normale tempo van huismussen.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 18aug2011

Huismussen, vooral de juveniele huismussen, rommelen hier met “rotswoningen”, “verdelgen” onkruid en badderen in toevallig onstane plasjes water.


Auteursrechten van dit materiaal Stichting Witte Mus.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 14aug2011

Mussen in de rui lijken zich in deze dode sparren te schuren en te borstelen. Om de veren er sneller uit te krijgen ? Of bij gebrek aan droog zand om te zandbaden in deze natte zomer ?


Begin en 2e helft van het filmpje zijn de huismussen in de “borstelboom” bezig.
Auteursrechten Stichting Witte Mus.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 11aug2011

Eten huismussen sla ?
Do house sparrows eat lettuce ?

Nou en of !!
They most certainly do !!


Auteursrechten video: Stichting Witte Mus

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 09aug2011

Ravotten
Filmpjes gemaakt van de mussen aan het ravotten.
We zijn nog niet gestopt met werken of ze zitten onder de stenen die nog rondslingeren; in de holletjes alsof ze al nesten zoeken.

Eten mussen sla ?
De krop sla eten ze gretig. Dat was een klein onderzoek, naar aanleiding van een vraag van iemand. Bij haar aten de huismussen zo van de sla. Ze vroeg zich af of dat vaker gebeurde. We weten wel dat huismussen allerlei groen eten. Van sla wisten we nog niet. Dus hebben we nu een week lang sla neer gezet voor ze. In eerste instantie aten de eenden het graag. Na drie dagen begonnen de mussen mee te plukken. En nu hebben ze de krop sla eerder gevonden dan de eenden, en zie je ook bijna alleen van die kleine happen er uit. Heb foto’s en film gemaakt ook hier van.

Dode “borstelboom”
Ook film gemaakt van de dode kerstboompjes, destijds voor een prikkie gekocht. 5 stuks. Bleken allemaal sparrespint te hebben en zijn dus dood gegaan. Maar de mussen vermaken zich er kostelijk mee. Een soort borstelboom lijkt het voor ze; lekker er doorheen schuren, dan gaat de jeuk weg. Lijkt het. Of zijn we die rommelige veertjes wat sneller kwijt (?) Kan ook nog.
Filmpjes komen zo snel mogelijk.

Intussen zijn we vooral bezig met het bouwen van de nieuwe voerplaats. Dat is te volgen op ons huismussenforum.nl/018 – project veilig foerageren

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 07aug2011

Ieder moment dat we de kans zien zijn we nu bezig de voerplaats te bouwen. De vorderingen kun je volgen op project 018: Veilig foerageren
Het huis is wat scheef gebouwd dus er moeten aardig wat tegels geslepen worden om uit te komen.

Gisteren met het stenen rijden zodanig gedrag van de mussen dat ik toch ook de camera heb op gezet om te filmen.
De hele voortuin was tot leven gekomen door alle mussen die overal en nergens aan het fladderen, spetteren, enzovoort waren. Achter muggen aan, rijpe zaden pikken op de meest onmogelijke plekken, spinnen zoeken, achter elkaar aan.
300 vierkante meter mussen-feest. 🙂

Op 1 van de filmpjes passeert er dan ook nog een huismus met een sliert droog gras in de snavel. Niet aan het ravotten er mee, maar doelgericht op weg. Naar een van de klimop plaatsen.

‘k Heb het al eens eerder uitgesproken; het zou zo maar eens kunnen dat de huismussen in Nederland voor hun nesten uitwijken naar klimop en dergelijken, nu de daken decennia lang steeds verder dicht gestopt werden.

Er zijn relatief oude onderzoeken waaruit al gebleken is dat klimop 1 van de meest favoriete nestplaatsen is voor huismussen.
Lees deze maar eens, onderzoek van Kulczycki en Mazur-Gierasinska uit 1968, getiteld “Nesting of HouseSparrow (PasserDomesticus)”

Over nestgelegenheid op daken valt daar uit op te maken dat mussen het liefst overal onder het dak zitten, ALS ze hun nest onder dakpannen hebben.
Dat ze het liefst de onderste dakrand zouden gebruiken is er niet uit op te maken.
Maar misschien stamt die volkswijsheid uit een onderzoek dat nog boven water moet komen op housesparrow.eu.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 03aug2011

Vandaag eindelijk weer muggen overdag. En dus de hele kolonie mussen rond fladderend door de ongeveer 50 coniferen van 8 meter hoog ieder. Op zoek naar muggen. Eindelijk eens wat anders dan zaden !

Binnenkort krijgen we de Phantom te leen. De high speed camera die ook hoge resolutie geeft.
Zou helemaal geweldig zijn als ik dan ook al dat kunst en vliegwerk van de mussen kan filmen wat ze doen om de muggen te pakken te krijgen.

Zijn aan het bouwen nu. Het weer is redelijk dus we kunnen eindelijk. Grote voer/bescherm kooi. Die fatsoenlijk schoon te houden is, waar de veilig kunnen eten, zandbaden en stofbaden, waar het eten voor hen is en niet meer voor kauwen en duiven, en waar de kauwen hun de nekjes niet meer uit frustratie om kunnen draaien.

Buiten de kooi is het weer ieder voor zich. Maar binnen de kooi hebben de mussen en andere kleine zangvogels voorrang.

15:30 uur – Kort gezet oudijzer boertje en maatje, allebei rond de dertig, komen hier achter zoeken naar ijzer dat ze mee kunnen nemen. Mijn man spreekt ze aan. “Hebben jullie soms onze stoel en tafel mee genomen ? ” “Nee, wij zijn eerlijk”.
Hmpf. Nou vooruit. (Maar wat zoek je dan op een terrein dat te koop staat zonder te weten wie de eigenaar is ?)

Volgende dag blijkt dat er een tractor is gepikt, dezelfde dag als dat de twee hierachter zochten naar iets. En dezelfde beschrijving van personen.

No comment »