Archive for July, 2011

Huismussen; Het Huismus biotoop op 28jul2011

Foto van het skeletje.
Ik zie nu dat de snavelHuls van de bovenSnavel ontbreekt.

skelet van huismus
Er lopen nog steeds pissebedden onder en omheen. ‘k Vind het prima. Zolang ze te eten hebben. Dit musje is toch al gestorven.

10:00 uur – harde bons tegen het raam ergens. Denk een duif. Loop naar buiten. Jonge mus dood voor de achterdeur. Dat is heel lang geleden dat dat voor het laatst gebeurde. 2008 was de laatste mus op die manier gestorven.
Moet dus verschrikkelijk op de hielen zijn gezeten door de sperwer. Anders knallen vogels niet zo ongenadig hard tegen het raam. Wel eens een bons, en dan fladderen ze rustig weer verder; weer wat geleerd; dat gat (raam) is onbruikbaar.
Maar zichzelf dood vliegen tegen de ruit is lang geleden.

Hoe kun je zien of de vogel zich dood gevlogen heeft ?
In dit geval door de mus op een witte tissue te leggen.
Er komt vocht uit de snavel. Meest waterig en gelig, en kleine beetjes rose.
Hersenvocht en bloed.
Nou, dan weet je het al.

Dit musje weegt 28 gram.

11:30 uur – Eigenaardige dag vandaag … De zon schijnt min of meer, en het is warm genoeg om zonder jas te lopen . Dat is allebei al heel erg vreemd dit jaar natuurlijk (grapje). Maar vooral de dood gevlogen huismus en het skeletje van gisteren.

En nu dan opeens vreemde geluiden in de tuin.
Ik denk eerst “karekiet ofzo” .. dan “parkiet misschien ?” en zoeken waar het vandaan komt ..
Is het een mannetje huismus ..
Hele rare geluiden voor een huismus .. Vreemd soort snerpen, met verschillende toonhoogten er in .

Aan de andere kant heb ik ze ook de paniek geluiden van de jonge kippen van de buren na horen doen, nog voordat er jonge huismussen waren. Die kuikens klommen denk ik ergens bovenop en konden dan niet meer in hun slaaphok komen. Of iets dergelijks. Dat geluid dat ze dan maakten was heel doordringend.
Dat gingen de mussen ook doen.

En nu dit geluid. Dat snerpen, met verschillende toonhoogten er in . Eens zien of ik het kan opnemen.

Het schijnt dat Clarence, de huismus bij Clare Kipps, zelfs echte melodieën kon zingen. Dus zo vreemd is dit dan misschien ook weer niet.
Zal voor de geluidenDataBase wel verwarrend worden denk ik.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 27jul2011

21:00 uur – plaats gemaakt voor een nieuwe voerplek. Moet 3 bij 4 meter groot worden. Overdekt. De waterbaden moesten daarvoor een andere plek krijgen.
Op het moment dat ik de tweede metselkuipCombinatie leeg gekiepert heb en wil gaan verplaatsen blijkt er een mus onder te liggen.

Helemaal verteerd. Alleen de veertjes en het skeletje. Dus heel voorzichtig op een vlak ding geschoven, gezorgd dat alles erbij zat.

Hebben we dus nu een schoon gegeten en helemaal compleet skelet.
Nu nog in elkaar zetten. En dan is het skeletje voor het mini musMuseum.

Maar hoe zet je dat in elkaar ?
Ijzerdraad ? 3 seconden lijm ? ‘k Heb geen idee..
hmmpf. Schiet ik ook lekker mee op dan ..

Morgen weer een dag.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 25jul2011

12:00 uur – Mussen aan het helikopteren in de coniferen. Muggen rapen voor het kroost. Dus nog steeds uitvliegende nesten jonge huismussen hier. En ook nog steeds een enkele ringmus ertussen.

Gisterenavond muggen hoog in de lucht gehoord. Ondanks druilerig weer. En veel. Je kent het geluid misschien; het constante aanzwellen en wegsterven van het massale gezoem van een grote zwerm muggen.
Blij dat te horen. Er moet dus eiwitrijk voedsel voldoende zijn, op het moment.

Vanmorgen gebruikten de huismussen pas de houtwal weer als kinderkamer. Voor m’n gevoel was het in voorgaande jaren veel eerder in het seizoen dat daar gebruik van werd gemaakt.

Aan de andere kant hebben ze dit jaar de hop heel uitbundig gebruikt. Als slaapplaats en overdag als verblijf. Kan zomaar zijn dat de hop dus de kinderCreche geweest is. Alleen is het daar moeilijker te zien; groot blad als dekking. En dat is in de houtwal niet.
Aan de hop was vorig jaar iets veranderd om haar beter bruikbaar te maken voor de mussen: Er waren bamboe stokken (oogst uit de uitdijende slaapplaatsen) tussen gestoken, op zo’n manier dat de Hop opeens dubbel zo dik kon worden. De laag klimplant tegen de trellis kon van 30 cm dik naar 60 cm dik.
En vanaf dat moment gebruikten de mussen het als verblijf- en slaapplaats. Dat waren de enige twee veranderingen die daar plaats vonden. Dan moet toch wel haast zeker het een met het ander samen hangen.
Zou geweldig zijn als nog twee mensen dit zouden uitproberen. Loopt het dan allebei die keren net zo, dan kunnen we voorzichtig een beeld gaan vormen van hoe een uit-hop-bestaande-slaapplaats er uit moet zien voor de mussen.
Als je tenminste de huismussen met aanplant van hop wilt helpen.

Interessante waarnemingen op het VroegeVogels forum ook. Sinds enkele dagen. De mussen eten graag sla en jonge bietenplantjes. Leuke aanvulling op het dieet.
Gaan we toevoegen aan het experiment “Voedsel van de huismus“.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 21jul2011

Gisteren in Spierdijk een boekpresentatie voor een klas vol kinderen tot 12 jaar. Een nieuw boek over mussen. Het eerste exemplaar was voor de bibliotheek van de school. Het tweede exemplaar was voor de bibliotheek van Stichting Witte Mus.
“Tjiep de Mus”, geschreven door Joop Ripken en getekend door Ria Commandeur. ‘t Is een leesboekje voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Het is het verhaal van een jonge mus die te snel wordt opgeraapt en weg gebracht. Daardoor is het boekje een bijdrage aan wat we met Stichting Witte Mus proberen te bereiken; levensruimte aan de huismus terug geven, onder anderen door mensen te informeren over het leven van huismussen.

Vervolgens zorgt een doortastend broertje mus natuurlijk voor een goed einde aan de avonturen.

leesboekje Tjiep de mus
Leesboekje voor kinderen van 4 tot 8 jaar.
Klik op het boek als je meer wilt weten.
Er zijn nog maar 146 exemplaren, dus onderneem snel actie als je geïnteresseerd bent.

MUSSENKOLONIE
Thuis gekomen bleek er in de kolonie weer wat akelig te zijn verlopen. Weer een mus te pakken genomen door een kauw; lamme pootjes, maar klauwtjes, vleugels en de rest werkten allemaal nog. Het fladderde rond, probeerde links en rechts te landen, kon dan wel het takje vastklemmen, maar kon geen evenwicht houden, viel er met het lichaam weer af en hing dan ondersteboven wild te fladderen.

Voor zulke handicaps zijn de voerbeschermkooien een enorme hindernis.
Probeer maar eens door een gat van 5bij5 te komen als je je voeten niet op het randje kunt zetten en je benen achter je aan en onder je tegen diezelfde rand aan slingeren. Maar het lukte haar. Moest wel 3 keer mislukken, en de vierde keer had ze dan precies genoeg vaart om de kooi in te duikelen en met de vleugels vervolgens direct weer hoogte te maken om in een bakje paddyrijst te landen. Hijgen hijgen hijgen.

Maar ze liet zich niet (makkelijk) pakken. En dan kun je niet achter zo’n dier aan blijven gaan. Dan put je haar nog meer uit en krijgt ze het alleen maar moeilijker dan ze het al heeft. Vaak is zo’n handicap tijdelijk gebleken.
De eerste uren hebben ze er enorm problemen mee, en de volgende dag, na een nacht rust, is het hersteld.
Hopen dat dat in dit geval precies zo gaat.

Daar moeten we voor de grote voerkooi dus ook een oplossing voor vinden. Misschien landingsPlateaus aan de buitenkant van het gaas, en zelfde plaats aan de binnen kant. Zodat ze daar op neer kunnen ploffen en desnoods naar binnen of naar buiten rollen en dan weer verder fladderen.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 16jul2011

Zwarte huismus in eikenboom
Zwarte huismus in eikenboom.
(NB: Niet zonder schriftelijke toestemming van Stichting Witte Mus te kopiëren.)

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 14jul2011

09:45 u – Weer een eitje gevonden. In een van de grotere bakjes in een voerkooi. Dit eitje is stuk. Zeker doordat andere musjes uit het bakje wilden eten.
Vanavond eens kijken of er een musje gaat slapen in die bak.

Nieuws item aangemaakt op huismussenForum.nl.

Vergeten te melden; sinds ongeveer 2 weken kun je hier weer de geluidswaterval horen. Er zijn dan zo veel mussen aan het tjielpen dat het een waterval lijkt, een beetje Walt Disney achtige waterval. Is in voorgaande jaren ook beschreven. Zijn ook al opnamen van te vinden op ons youTube kanaal.

Sinds mei hadden de huismussen als slaapplaats hun oog laten vallen op de hop, die ik halverwege vorig jaar dubbelDik heb gemaakt door er bamboe stokken (eigen oogst) voor te steken. De slaapplaats is blijkbaar vol.

De witte mus slaapt daar trouwens. Zag het beestje er vanavond heen vertrekken na het laatste eten.

Sinds vandaag slapen de mussen ook weer in de Wilde Wingerd. Beetje grote groep geworden dus. Als ze de Wingerd er weer bij nodig hebben.

20:15 u – Zojuist met z’n twee de kroon van de Liriodendron Tulpifera wat meer open gemaakt. Paar armDikke takken eruit. Want het stormt te hard.
Te groot risico dat de Tulpenboom, met al haar grote bladeren, om waait en boven op de voerplaats en slaapplaatsen van de mussen terecht komt.

Die takken kunnen mooi gebruikt worden voor de nieuwe (superGrote) voerkooi. Die waarmee we zieke duiven bij de mussen vandaan kunnen houden. En de kauwen.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 13jul2011

10:45 u – Bijna alle voer is nat geregend. Dus alles maar weg halen, want dit eten ze nu niet meer. Te lastig pellen van de zaden. En lijnolie ertussen door de lijnzaden die bijgemengd zijn in de zaadmengsels.
De silo’s zijn nog wel droog. Behalve dan die ene silo die je gratis krijgt als je lid wordt van Vogelbescherming Nederland.

Zojuist een reusachtig compliment van de huismussen gekregen. Denk ik. Ze vinden de voerkooien perfect, blijkbaar. Want wat tref ik tussen de zaden aan ?
Een mussenEitje. Alsof de voerBeschermKooi zelfs als nest geschikt is.

Het betekent natuurlijk ook dat er betere nestgelegenheid verloren is gegaan of dat er bij gemaakt moet worden.
Ze moet hoge nood gehad hebben. Waarschijnlijk al ergens aan de leg geweest en nest verloren.
Door de regens van afgelopen dagen misschien ? Of weer dakrenovaties gaande zonder rekening met broedende huismussen te houden, kan ook.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 11jul2011

08:26 uur – Er wordt op het erf de afgelopen twee weken nog bijna dagelijks gepaard, en gebaltst door de huismussen. Gisteren ook weer. Dat betekent dus nog steeds nieuwe uitvliegende musjes op komst. Als alles goed gaat.
Voor de meeste vogels is het broedseizoen over, althans; daar gaat men vanuit.
Maar zeker niet voor de huismussen.

Onze witte mus is er ook nog altijd. Lijkt een beetje grijzige “kleur” in het kleed te krijgen. En er is een duidelijke discrepantie tussen twee families aan het ontstaan; een licht gekleurde familie en een donkerdere familie.
Nu heb ik ergens eens gelezen dat melanisme, de ongebruikelijke variant van zwart-kleuring bij mussen, een gevolg is van het eten van hennep-zaden. “Wiet” zaden dus. Cannabis sativa.
Laat er nu in de nabije omgeving van ons erf een wietPlantage zijn opgerold laatst.

Dat zou toch ook lollig zijn … Dat wietPlantages verraden kunnen worden door de aanwezigheid van zwarte huismussen .. 🙂

Zou wel een leuk experiment zijn overigens … Ik bedoel; wiet-zaden in een van de voersilo’s doen. Registreren welke mussen daar het liefst van eten. En kijken welke kleur ze krijgen ….
Ik denk eigenlijk dat het niet klopt .. want het zijn allemaal jongen die zo donker zijn. Als die donkere kleur door het voedsel komt dan zou het niet overerfbaar zijn. Dus deze donkere jongen zouden door het voedsel dat ze als nestjongen kregen zo donker moeten zijn geworden. Aangezien ze pas-uitgevlogen-jongen de meest donkere kleur hebben. Maar nestjongen eten niet van die grote stevig zaden als wiet.

Dus onwaarschijnlijk .. ? Melanisme door wietzaden ?
Op argumenten alleen zou ik het toch niet ter zijde willen schuiven. Misschien komen we er nog eens aan toe.
Als de huismus niet lang voor die tijd al weer vollop in Nederland aanwezig is. En blijft. 🙂

Als ik de berichten zo lees dan zijn er dit jaar heel wat mensen die grote groepen huismussen rond hun erf hebben. We gaan de goede kant op ! 🙂

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 09jul2011

Afgelopen dagen een triest uitziende, vermagerde, waarschijnlijk zieke oude kat op gevangen. Wil ik de huismussenblog niet mee “belasten”. Heeft met de mussen erg weinig van doen. (Bedreiging was deze ook niet. )
Was enorm lief beest. Zo snel mogelijk eigenaar geprobeerd op te sporen. Veel tips en goede hulp erbij gekregen.
Kat, die Henry blijkt te heten, is nu terug bij zijn baas Jeroen. Die heel blij was, want de kat was al 3 weken verdwenen geweest.

‘t Was een dier in nood. Dus wat doe je dan. Wat je kunt.

Nu dan weer een beetje backOnTrack.
Vooral met beschrijvingen, eindelijk, van de projecten die we als Stichting Witte Mus doen.
Inside a house sparrows mind
Vliegkunstenaars

Intussen ook een hele echte, adult, zwarte mus bezocht.
Toen de camera klaar was voor opnamen begon hij prompt te paren. Met een vrouwtje huismus in de meer gebruikelijke kleuren. Video wordt geUpload, als youTube overweg kan met bewerkte quickTime mov-jes van een windows 7 machine … Lijkt er niet zo erg op.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 01jul2011

18:45 uur – Nog een laatste paar happen zaad voor het slapen gaan over 2 of 3 uren.
Ligt er voor de derde keer dit jaar een onthoofde jonge huismus tussen het zaad. Bloedspatten. Stuk slokdarm. Pluizige grijze veertjes half verkleefd wapperen zachtjes in de wind.
Weer die ene “moorddadige” kauw. Of een volgende die wel doodt maar geen idee heeft dat het vervolgens eetbaar is.
Dus ligt het musje daar onthoofd. Zonder enig nut.

Dan maar een foto ervan genomen. Om te tonen wanneer iemand vraagt of het wel echt waar is dat sommige kauwen de nekjes omdraaien van huismussen.

No comment »