Archive for March, 2011

Huismussen; De Huismus op 30maart2011

Gisteren een pracht van een aanbod gekregen voor het hosten van alle websites, fora en blogs. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opvangen van pieken in traffic op websites. Zoals wij in oktober 2010 en begin maart 2011 hadden. En waar, bij de huidige provider van de websites, de boel op slot werd gezet; alle belangstelling kwam voor een gesloten deur. Na al die tijd en energie die pers, wijzelf en ge-interesseerden er in gestoken hadden.
Gisterenavond hebben we het aanbod al in het bestuur besproken. Unaniem besluit (anders mag niet volgens onze statuten): Zodra de offerte er is gaan we heel graag op dit aanbod in.

13:30 uur – ff Kaas halen in het dorp. En de tweede dakpannen-camera van het postkantoor ophalen. (Wat er daar onder de dakpannen allemaal gebeurd is te interessant om er niet een beter beeld van te willen krijgen over een groter stuk van het dak.)
Zie ik een man huismus aan een kamperfoelie trekken; nestmateriaal. Hij vliegt ermee naar het dak van de fietsenmaker. Onderste rand naar binnen. Maar hoe hoog hij vervolgens naar boven klimt weet je dan natuurlijk nog niet.
Vervolgens een vrouwtje huismus met droge grassprietjes. En een witte veer in haar rechter vleugel. Die komt dus van ons erf 🙂 Maar gaat haar nest niet bij ons maken. En gelijk heeft ze. Met al die sperwers en uilen.
Een vrouw spreekt me aan “Een bijzonder vogeltje ?”
“Ja. Heeeeel bijzonder.” zeg ik.
Grote grijns op allebei de gezichten 🙂

We moesten er maar eens een toeristische attractie van maken. Lijkt je niet ?

Andijk Mussendorp !
“Hier weten we hoe je de huismus van de ondergang redt.”
“Koop hier uw mussen-voer voor thuis.”
“Doe het geld in het bakje en neem een zakje.”

21:00 uur – Nog geen offerte van het bedrijf dat onze websites kan en wil gaan hosten, maar wel nog een aanbod gekregen;
hosten maar daarbij ook nog de live uitzending van huismusOnderDePannen en het uitlenen van “bullet”-camera’s om huismusOnderDePannen te ondersteunen met meer beeldmateriaal.
En voor een lager maand-bedrag want een groter deel sponsoring van hen. Nog wel iets helder proberen te maken over eventuele extra kosten, waar echt stomweg helemaal geen enkel budget voor is . . .
(Met dank aan de host die op cruciale momenten onze sites op slot deed.)

Intussen liggen de sites nog vrijwel stil en durven we geen publiciteit te genereren. Want de belangstelling voor een derde maal tegen een gesloten deur aan te laten lopen dat mag 100% niet gebeuren.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 27maart2011

De huismussen zijn weer massaal bij de voerplaats aanwezig. Het vreemde is dat ze van dit nieuwe voer ook van alles in de rondte sproeien. En zelfs de duiven laten het liggen.

Moet ik de camera eens bij zetten om te filmen en naderhand te zien wat er nu precies gebeurd.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 25maart2011

Tip gekregen van iemand die al jaren lang een huismussen kolonie in Amsterdam aanmeldt bij de tuinvogeltelling.
Gisteren heen geweest. Een van de medebewoners liet me op de binnenplaats toe.
Prachtig biotoop voor de huismussen !
Meer lagere struiken dan hier, schitterende klimplanten langs de liftschachten. En de mussies heel relaxed er tussen aan het tjilpen, fladderen en rommelen met nestmateriaal.

Op dat moment naar schatting 30 tot 40, maar de bewoonster zei dat het er nu niet zo heel veel waren, dus de schatting van de tipgever kun je makkelijk voor waar aan nemen. Dan zijn het 50 tot 80 individuen.

De tipgever weet waarschijnlijk nog niet dat ik het al gezien heb gisteren. Het was ook heel onverwacht dat ik de kans kreeg er langs te gaan, en al helemaal onverwacht dat iemand me ook nog binnen liet kijken naar hun kolonie huismussen. Ze zijn er ook allemaal trots op merkte ik.
Echt fantastisch 🙂

‘k Heb foto’s ervan op de mobiel staan. Want volgens de vogelbescherming zijn er in Amsterdam helemaal geen huismussen meer te vinden. Dat is dus niet zo.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 23maart2011

08:00 uur – Achterdeur naar buiten. Eerste dat je hoort is “TjielupTjielupTjielup” van onze filmster huismus, die op de dakrand roept.
“Plokplokplokplokplok” een zwartkopmees heeft een nestkast gevonden en is de verbouwing begonnen.
“Tiktiktiktik…tiktiktik” een pimpelmees doet hetzelfde maar subtieler in boomstronk die in de fabriek of op de werkplaats hol is gemaakt en een dakje heeft gekregen. Even naar de ingang gluren. “Huu watte ?” daar komt het koppie voor het deurgat. Pimpelmees inderdaad.
Vette grijns, gauw weer weg kijken en rustig verder lopen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 22maart2011

09:30 uur – Gekrijs van gaaien, eksters en kauwen. Buiten waaien er allemaal wittige veertjes van het dak. Dode eend ? Een paar stappen er heen en zwoesj daar komt een sperwer naar me toe, met een prooi even groot als hijzelf. Hij schrikt en in plaats van op het offerblok te landen komt hij met prooi op de grond terecht. De eend Pipi gaat er op hoge poten op af, want die “mot dat niet op haar erf”. Sperwer vliegt op, de boom in (o, daar komen die uitdrukkingen vandaan ! 🙂 ) en wacht.
“Nee Pip, laat hem maar.”
Pip is het daar niet mee eens. Dus pak ik de prooi. Het is een turkse tortel. Nog warm maar wel echt goed dood gemaakt. Ik leg het op het offerblok waar Pipi er niet bij kan en de sperwer wel. En dan verdwijn ik om de natuur wat van haar werk te laten doen.

Wel nieuw dat het mannetje sperwer zo in de achtertuin bezig is. Gewoonlijk is dat het terrein van het vrouwtje.
Misschien is zij dus aan het broeden en mag hij nu aan de rijk gedekte tafel in de achtertuin aanschuiven.

10:00 uur – Grote prooikrans op de grond. Op veilige afstand kijken of de duif op gegeten is. “O, je zit er nog .. Okee ik ben weer weg. Blijf lekker zitten.”
Sperwer was nog niet klaar met het ontbijt.
Ruim een half uur voor een turkse tortel dus.

14:00 uur – Eens goed kijken bij de mussen hoe het nu met hen is. De verhouding mannetjes/vrouwtjes huismussen valt meteen op. Scheef als de toren van Pisa. Ongeveer 30 mannetjes aanwezig en maar 2 vrouwtjes.

Nu kun je dus wel zeggen dat het broedseizoen begonnen is.
Maar er is geen gesleep met nestmateriaal gezien, en het aantal adverterende mannetjes mussen is ongeveer 6 op dit erf. Ik vermoed dus dat er onder de huismussen, wanneer ze een vaste plek hebben, ook heel veel dingen in stilte gebeuren. Zoals vorige jaar bleek dat lang niet alle paringen luidruchtig zijn, maar in volkomen stilte plaats kunnen vinden waarbij ook omringende mannetjes geen kik geven.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 21maart2011

Eind van de ochtend komt radio Noord Holland van RTV-NH voor een interview hier heen. Dat wordt live uit gezonden.
Om 10 minuten voor 12 vanmiddag om precies te zijn.
Zal gaan over de huismussen-webcam.

Midden op de dag is niet hun meest actieve moment, maar er zijn nu zoveel mannetjes lokkende geluiden aan het maken, en aan het balsten geslagen dat het wel los zal lopen met geluidsopnamen.

Als de dekking van mobiele verbindingen maar blijft staan.
Want ook dat is in Andijk niet om over naar huis te schrijven. De thuiszorg heeft er in deze omgeving telkens grote problemen mee. Weet ik uit de tijd dat ze regelmatig bij ons moesten zijn.
Zal ik RTV-NH nog even over mailen.

Inderdaad was er geen stabiele verbinding met de sateliet te maken. En de stream van “huismusOnderDePannen” viel ook al erg vaak uit, precies rond het moment dat er live uitgezonden moest worden.
Hackers uit China, schijnt SSH te hebben gelogd.
Dus SSH omgeleid naar minder voor de hand liggende poort. 🙂
Maar waarom de satelietverbinding zo moeilijk te maken was …. ?

No comment »

Huismussen; De Huismus op 19maart2011

Meneer Zwaan gezien. Hij is erg opgeknapt nu ! Heeft weer mooie witte veren allemaal in plaats van gelig. (Misschien wat gebleekt in de zon ?)
Hij was wel snel met weg zwemmen zodra hij dacht dat de (nu nog) grotere zwaan er aan kwam.
Het nieuwe mannetje zwaan schijnt nog steeds de partner te zijn van mevrouw Zwaan. Hij lijkt een soort patrouille te lopen (zwemmen) door de Dijksloot (verplaatste Dijkgracht van voor de dijkdoorbraak hier in 1916). Als de meneer Zwaan dan in zicht komt dan stuift de nieuwe er klapwiekend met gestrekte hals heen en meneer Zwaan doet idem maar dan de andere kant op.

Zal er een foto van plaatsen.

Hongerig is meneer Zwaan niet, dus er zijn inderdaad mensen in “Andijk-West” die hem helpen.
Mevrouw Zwaan daarentegen is al maanden altijd heel erg hongerig.

Opnamen geUpload naar YouTube;
mannetje Huismus dat drie nesten op een rij, een straatje als het ware, netjes maakt voor het broedseizoen.

Dat had niemand gedacht.
Dat Huismus mannetjes meerdere nesten onder de dakpannen zouden aanleggen en onderhouden tot er een vrouwtje kwam.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 17maart2011

Op “Huismus onder de pannen” te zien geweest:

Huismus mannetje dat overdag een kort dutje doet in een nest.
(Draai je beeldscherm 60 graden tegen de klok in.)
Algemeen werd aangenomen dat mannetjes niet in het nest sliepen, tenzij het hard vroor. Maar op de dag van de opname waren de temperaturen ruim boven nul graden Celsius.

= = =
Male house sparrow taking a short nap at daytime, in one of the nests. (Rotate your screen 60 degrees counter-clockwise.) Asumed was that males do not sleep in the nests unless it is freezing hard. On this day temperatures were well above zero.
= = =

Meneer Zwaan vanmiddag op gehaald bij de Bonte Piet en vandaag weer bij zijn vrouwtje gelaten.
Dat was heel even heel romantisch. Met een soort balts en samen naast elkaar weg zwemmen. Maar al heel snel werd zijn aandacht getrokken door de nieuwe metgezel van zijn vrouwtje. Die waarvan wij hier dachten dat dat zijn zoon kon zijn.
Dat blijkt dus niets uit te maken; een volwassen zwaan is een concurrent ook al is het de zoon. Dus dat werd dreigen naar elkaar en toen een aanval van de nieuweling op de nog niet helemaal herstelde meneer Zwaan.

Onze meneer Zwaan ook niet gek, die kon nog nauwelijks in de lucht komen, dus die vlucht de sloten in naar het westen. Gelukkig is dat meteen ook Andijk-West waar volgens overlevering mensen wonen die andere wezens wat meer licht in de ogen gunnen. En dan bedoel ik niet het licht van de laserpointer van buurman-verderop. Als we vanavond op ons terrasje hadden gezeten waren we ook belaserd door dat mannetje. (Het is een kort gedrongen typetje.)

Mevrouw Zwaan weet nu dus even niet meer wat te doen. Meneer Zwaan is een stukje uit de buurt gegaan. En de nieuwe metgezel van mevrouw Zwaan is ook uit het zicht verdwenen lijkt het. Maar dat kan komen door de hogere oevers wat verderop rond plan Mantelhof.

Dus dat wordt nog steeds een beetje opletten de komende tijd.
Wie zich af vraagt hoe de “echte” meneer Zwaan er uit ziet; op dit moment heeft hij nog veel gele veren rond zijn vleugelpunten en zijn staart, omdat het schoonmaken hem nog niet helemaal gemakkelijk af ging. En hij is nu net zo klein als zijn vrouwtje. Vermagerd dus.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 15maart2011

Zo is de kwaliteit van de opgenomen beelden.

Hoe kun je dit nu schel ge-tjielp noemen, dit geluid van zo’n huismus mannetje … Is het toch helemaal niet.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 14maart2011

Gisteren bij meneer Zwaan geweest. Kon nog niet goed op zijn benen staan.

Vanmiddag belde de beheerster van de Bonte Piet.
Meneer Zwaan gaat erg goed. En nu hoorden we pas dat het echt heel erg kantje boord met hem is geweest. Hij heeft na twee nachten een slang in zijn keel gekregen omdat hij al twee dagen bijna aan het stikken was. In alle slijm. De salmonellen was op zijn maag geslagen. Of zoiets. Ik ben geen dierenarts.
maar nu gaat het dus heel snel beter.

En donderdag gaan we hem ophalen. Krijgen we een bench te leen om meneer Zwaan te vervoeren. Want nu zal hij gerust wel willen bijten en zo 🙂

Ik vind het geweldig. Meneer Zwaan op sterven na dood nog net op tijd gered en met inzet van diverse mensen gaat hij het nog halen ook en kunnen we hem straks weer bij zijn vrouwtje zetten.

Nu zwemt er wel ook een andere meneer Zwaan rond, maar gezien het gemak waarmee mevrouw die meneer accepteerde heb ik zo’n idee dat het hun zoon is.

We zullen zien donderdag.

Intussen gaat de huismussenWebCam van huismusOnderDePannen fantastisch ! Er is al van alles gaande geweest. Lees maar in de chat morgen. Want voor vandaag is de liveStream uit.
We moeten filmpjes uploaden, en dat gaat niet als de liveStream ook loopt. Dan crashed de een of de ander.
Morgen vanaf 07:00 uur (of eerder) dus weer mussen in het nest op huismusOnderDePannen.nl

No comment »

Huismussen; De Huismus op 12maart2011

14:00 uur – Terug uit GB, Newcastle House Sparrow Meeting. Blij dat ik video opnamen bij me had van de kolonie. Die heb ik vannacht op de boot af gespeeld, zodat ik het geluid van de mussen hoorde, in plaats van de lichtelijk aangeschoten engelse half(?)volwassen mannen in de smalle gangetjes tussen de cabines, op dek 6 van de Ferry naar IJmuiden.
🙂 ‘k Heb geweldig geslapen 🙂

Update van e.e.a.:
Meneer Zwaan kon donderdag nog altijd niet op zijn poten staan. Morgenochtend gaan we er heen om een foto te maken en als het lukt een geluidsopname voor zijn vrouwtje. Zijn vrouwtje is nog altijd hier in de omgeving aan het wachten. Er zijn dus duidelijk buurtbewoners die helpen haar hier te houden.
Dan moet het kunnen lukken, denk ik zo, om de twee zwanen weer samen te brengen.
En ik zorg dat ik er bij ben met de camera.

Intussen gaan we kijken of het lukt zijn geluid hoorbaar voor haar af te spelen, en vervolgens haar reactie op te nemen om dat dan weer voor hem af te spelen, en dan weer omgekeerd. Een beetje als een brief-uitwisseling zo traag, maar wie weet helpt het een beetje.

De websites:
Het huismussenforum.nl mist de dataBase.
Dat betekent dat alle geposte berichten nog onbereikbaar zijn. Ook de afbeeldingen zijn niet meer gelinked, nog de pdf’s en andere documenten. Heel vervelend dus.
De hostingprovider heeft in de tussentijd, sinds 7 maart, geen moeite meer gedaan die database overeind te zetten. We proberen dat nu alsnog weer zelf voor elkaar te krijgen.
Zodra dat gelukt is gaan we op zoek naar een meer betrouwbare provider, die zelf regelmatig backUps maakt, en misschien zelfs 24×7 upTime durft te garanderen.

De website www.stichtingdemus.nl is nog down.
De website www.stichtingwittemus.nl is al weer een tijdje UP.

Bij thuiskomst vanmiddag waren verschillende mannetjes huismussen lekker aan het sjansen met de vrouwtjes. Balts geluiden dus.
Ik meen er twee tegelijk gehoord te hebben.
Even later was er een achtervolging ontstaan. Verschillende mannetjes gaan dan achter 1 vrouwtje Huismus aan.

Sommige hebben geen idee wat ze daar doen en pikken alleen naar het vrouwtje haar cloaca. Zodra het vrouwtje zich dan omdraait springen zij weer achter haar om weer naar haar onderkant te pikken.
Meer ervaren mannetjes pikken naar haar cloaca en gaan in hun mooiste houding staan om haar te imponeren, zodra ze zich naar hen om draait .
Persoonlijk lijkt me dat laatste nuttiger voor de voortplanting. 😉

No comment »

Huismussen; De Huismus op 08maart2011

Nog even over de buurman met de groene laserpointer,
omdat dat zo prachtig het conflict illustreert zoals dat momenteel gaande lijkt te zijn tussen twee vormen van gedachtegoed.
Aan de ene kant het streven naar de steriele omgeving, waar niets buiten je controle om mag leven. En aan de andere kant de notie dat het met de biodiversiteit in Nederland veel te hard achteruit gaat, en dat dus het leven in het wild ook een plaats moet krijgen in onze samenleving.

Onze buur is er typisch 1 die het idee van controle illustreert, hoewel het, gezien de reacties van mensen op het groene-laser verhaal, wel extreem is.
Wij zijn meer van de kant van ruimte bieden aan wild levende natuur: in onze tuin wordt gewerkt aan de biodiversiteit en het herstel van de huismussen-populatie. Dus wij hebben hier een wilde dierentuin, een natuurgebied.

Of, zoals VARA, vogelbescherming, vlinderstichting, RAVON, zoogdierenvereniging en het blad “Groei en Bloei” iets dergelijks sinds 2 maart noemen; een tuin-reservaat.

En daar wilde ik naar toe. Dat initiatief is een Aanrader. Met een Hoofdletter.
Dit initiatief van al die grote organisaties is iets wat heel erg de moeite waard is voor iedereen die wel eens de vogels bij voert. Het zet meer zoden aan de dijk dan ons voorbeeld van wat er allemaal kan op een voor- en achtererf van ieder 300 vierkante meter. Vermoed ik zomaar. 🙂
Want het gekke bij ons is; mensen vinden die uilen hier prachtig. Maar als we zeggen dat ze dat in hun eigen tuin ook kunnen dan weren ze dat af.
Misschien als we het met velen tegelijk doen ?

Een tuin-reservaat dus.
Want als er daar genoeg van zijn, dan hebben we onze eigen ecologische verbindingszones.

– – –

10:00 uur – Een groepje ringmussen hangt om de tuin heen. Komt gedeeltelijk naar binnen. Naar de voerplaats van de huismussen. Maar ze komen niet allemaal naar beneden uit de bomen. Misschien omdat ik er ben.

– – –

11:00 uur – Net de Bonte Piet gebeld om naar meneer Zwaan zijn gezondheid te informeren. Dat gaat de goede kant op. Hij zit vandaag voor het eerst in het water. En poedelt wat. Maar op zijn poten staan kan hij nog niet.
Dus als ik het zo hoor kan dat nog wel een week duren.
Als het vrouwtje erbij was zou het denk ik vlotter gaan.
Volgens de Bonte Piet blijft het vrouwtje wachten op de plek waar ze elkaar zijn kwijt geraakt. Dus ze moet nog in de buurt zijn. Hopelijk houdt buurman zijn groene laserpointer in bedwang.

De Bonte Piet vertelt ook dat het een mooi moment is als de twee zwanen elkaar weer zien. “De begroeting wordt dan net als je wel eens op de reclame ziet, dat ze zo’n hartje vormen enzo en dan maken ze allemaal geluidjes enzo”.
Camera er dus bij houden voor foto’s en video 🙂
Zodat iedereen in de omgeving die geholpen heeft mevrouw zwaan hier te houden, het ook kan zien gebeuren. En alle mensen die hebben mee geleefd natuurlijk ook.

No comment »