Archive for January, 2011

Huismussen; De Huismus op 31jan2011

Weer een dode.
Guppy. Een witte eend die in 2008 op dit erf uit het ei is gekomen.
Maar 2 1/2 jaar mogen leven.

Guppy was een “boeren-eend”.
Deventer doet het onderzoek naar de doodsoorzaak.
Waarschijnlijk door botulisme-bacterie in de bagger van de kopsloten hier in Andijk.

Had er op tijd bij kunnen zijn als de eerst bezochte dierenarts meer ervaring met eenden had gehad. Nu dacht ze “niets aan de hand, want genoeg vet op de eend” en gaf ondanks vreemde ontlasting een shot vitaminen met oppeppende hormonen. Twee dagen later stortte de eend volledig in en kreeg vervolgens bij een tweede dierenarts een genade-shot curare om voorgoed in te slapen. Er zat geen vet op de eend en parasieten in de ontlasting.

Een arts zou wel eens tijdens het telefoongesprek al mogen zeggen of ze wel of geen verstand heeft van het dier waar jij mee bij haar aan dacht te komen.

Guppy, dank je wel voor het delen van je eerste nest in 2010. Dag lieve schat.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 29jan2011

De Huismussen laten zich de afgelopen weken nog steeds maar moeilijk zien en horen. De Kerkuil is dus waarschijnlijk niet het enige probleem.
Een Sperwer-vrouw ‘s morgens in de achtertuin en een Sperwer-man aan het einde van de middag in de voortuin zou misschien dan toch te belastend kunnen zijn. In samenhang met de liguster die door de vorst toch kale plekken in de dekking heeft gekregen …

Twee Sperwer vrouwtjes vliegen naast elkaar. Er is niet echt een gevecht te zien. Misschien gaat dat op een milde wijze tussen ouder en kind Sperwer ?
Of misschien gaan ze samen jagen omdat de groep Huismussen toch groot genoeg is voor hen beiden om van te leven ?

Extra stuk gaaspaneel rond de voerplaats gezet. Om een van de in-de-groenblijvende-struik gevallen gaten te dichten.
Het helpt 🙂 Bijna onmiddelijk voelen de huismussen zich blijkbaar weer vrij genoeg om flink te kwetteren en weer tevoorschijn te komen. Ook wanneer ik al weer een tijdje binnen ben, is via de webcam te horen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 27jan2011

Nieuwe test-opnamen voor project “Huismus onder de pannen”:


360 graden draai van de “periscoop” om het nest goed scherp en goed belicht in beeld te krijgen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 25jan2011

Het leven van een Huismus is niet makkelijk.

Interview met RTV-NH “Van Zuks Dus”.
Huismus wel meest geteld, maar toch 50.000 minder dan vorig jaar

No comment »

Huismussen; De Huismus op 23jan2011

10:00 uur – Ergens tussen de 70 en 90 huismussen in de bamboe en rond de voerkooien.

15:00 uur – Het zit er op 🙂
De camera zit op het dak, onder de pannen, op nog geen 20 cm van een huismussenNest verwijderd.
Het nest zelf bleek 2 pannen van de ingang verwijderd te zijn, en niet opzij maar schuin omlaag. In schaakbegrippen een paardensprong dus.

Er zaten (& zitten) nog 2 nesten dicht bij. Binnen 40 centimeter.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 22jan2011

Er zou vandaag een besluit genomen worden, over een kans om hier uilen te fotograferen.

Bij deze; het gaat -helaas voor uilen-fans- voorlopig niet door.
Dit vanwege het feit dat de huismussen, slimmeriken die het nu eenmaal zijn, een oplossing hebben gevonden voor het gemak waarmee ze de afgelopen weken aan de Kerkuil ten prooi vielen:
Ze zijn zich voor de nacht tegenwoordig aan het verspreiden over de omgeving en slapen dus niet meer allemaal hier op het erf.

Dat betekent voor de Kerkuil dat ze opnieuw moet gaan zoeken naar prooi. Het is daardoor niet meer te voorspellen of ze dit erf nog bezoekt in de schemering. En we willen mensen ook niet voor zo’n onzekere situatie naar dit erf laten komen.

Van onze kant moeten we dus nu een andere manier zien te vinden om een thermische infrarood camera voor 1 nacht te kunnen huren. Want we willen toch wel heel erg graag eindelijk eens met zekerheid kunnen zeggen hoeveel mussen hier overnachten. Zelfs nu ze zich ‘s nachts over andere erven verspreiden.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 21jan2011

08:30 uur – De huismussen komen uit alle windrichtingen aan zeilen naar het voedsel. Kleine groepjes, in een dwarrelende vlucht. Geen kaarsrechte lijn, wat ze ook kunnen, bij direct gevaar.

Merels, Koolmezen, Pimpelmezen, Roodborstje, Goudhaantjes, Heggenmussen, allemaal eten ze mee.

Het ziet er overigens naar uit dat de mussen het probleem met de Kerkuil zelf hebben opgelost. Door niet meer allemaal hier te komen slapen, maar zich te verspreiden over het dorp. Nu moet de Kerkuil opnieuw gaan zoeken waar ze ‘s nachts blijven.
Straks, als het broedseizoen begonnen is, wordt het minder makkelijk voor de mussen om elders te overnachten. Dan zal het wel weer feest worden voor de uil/uilen.

Het mannetje Huismus zonder rechter “voet” laat zich niet meer zien. Wel eentje met z’n rechter poot er af tot nog een klein stukje “dij been”. Daar kan hij op staan.
Als je er zo eens over nadenkt dan is er een hele parade geweest aan gewonde huismussen. Sommigen herstelden ( mannetje met wit voorhoofd die in november een gewonde linker poot had), sommigen leven gehandicapt verder (mannetje met hangende vleugel links sinds de zomer van 2010), sommigen zie je nooit meer (mannetje met in december kaal geplukte rechter vleugel en verbrandde snavel).

Ik geloof niet helemaal dat dit allemaal door natuurlijke oorzaken komt. Zeker die verbrandde snavel niet.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 19jan2011

Zie ik dat wel goed ? Zwarte veren rond de hals van een vrouwtje Huismus ? Melanisme ? Foto’s willen nog niet zo lukken. Ze verstopt zich.

Ze verstopt zich goed.Ze verstopt zich goed.

Zo kan het ook een natte hals zijn. Zo kan het ook een natte hals zijn.

En is dit wel een vrouwtje ? Of hebben we hier een juveniel mannetje dat nog geen rui heeft gehad.?
Zie de witte stip achter het oog.
Zeer gedetailleerde beschrijving, met foto’s, van huismussen, page 3.
Een mannetje dat niet geruid heeft maar wel al testosteron produceert voor het broedseizoen ?
(Zie zwarte “Bib” = “slabbertje”).

No comment »

Huismussen; De Huismus op 18jan2011

17:55 uur – Daar was weer een hoop geritsel in de bamboe. 10 minuten later vliegt de Kerkuil weg, over de sloot.

Weer 10 minuten later, als ik het erf over loop naar het huis terug, kom ik haar weer tegen. In de buurt van het “offerblok” van de Sperwer. Op de paal van de “Umbra mai fu” boom. Dat is een plataan. Die een mooie schaduw geeft. Zegt men in de opera “Xerxes”.
Enige reden dat ik die informatie paraat heb is omdat een meest dierbare “Umbra mai fu” uit Xerxes op haar laatste dag en bij haar sterven wilde horen. In haar eer en gedachtenis is “offerblok” en Plataan daar neer gezet. De Plataan is haar nog bij leven aangeboden. Als plek om naar toe te komen wanneer ze haar stoffelijk leven verlaten had.

Heel bijzonder dat de vrouw Sperwer zowel als de Kerkuil juist die plek kiezen om te eten of om daar vandaan te jagen.

De man Sperwer jaagt en eet in de voortuin.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 17jan2011

De laatste tijd op het erf een soort flatsen, als reigers ook doen, maar dan veel minder groot. Op plaatsen waarvan bekend is dat de Kerkuil daar vaak te vinden is.
Zal dus waarschijnlijk haar ontlasting zijn.
Ze doet haar engels naam, barn owl, eer aan; zit vaak op schuurdeur namelijk.

Sporen van de Kerkuil.Sporen van de Kerkuil.

Sporen van de Kerkuil.Sporen van de Kerkuil.

De huismussen worden stevig belaagd de afgelopen weken. Denk dat er maar weer eens ingegrepen moet gaan worden om ze weer een eerlijker kans te geven.

Criterium is een beetje aldus: Als de predator geen enkele andere moeite meer hoeft te doen dan langskomen en een mus te plukken of te rapen, dan is het tijd om de mussen weer een stap vooruit te helpen.

Op dit moment is het zo dat de Kerkuil maar in de slaapplaats van de mussen hoeft te klimmen en ze kan er eentje pakken. Want huismussen merken ‘s nachts nauwelijks meer iets van hun omgeving, tenzij er vuurwerk vlak bij af gaat. En geloof het of niet, maar dat de Kerkuil op die manier “jaagt” is nu al twee keer gehoord en vervolgens gezien.

De bamboe ritselt er dan heel kort maar stevig op los. Dan is het 20 seconden stil. En daar komt weer een sprongetje in de bamboe, wat dichter bij, met een hoop geritsel. 20 seconden stilte en hop daar gaat het nog een stukje. Weer stilte en .. en zo voort tot ze boven op een mus zit.
Ontzettend jammer dat we hier geen thermische camera hebben, nog steeds. (We wachter er nog op.) Dan konden we toch een fantastische opnamen maken ..
Hmm … Stichting Kerkuilen Werkgroep eens vragen ?

Dan is het dus toch tijd geworden om de slaapplaatsen van de huismussen beter te gaan beschermen.
Hoe, daar moet ik nog even rustig over nadenken.
Niet zo dat de uilen nergens meer bij kunnen. Maar wel zo dat de mussen een plek hebben waar ze ‘s nachts helemaal veilig zijn.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 15jan2011

Beste uilen-fans,
Het ziet er bijzonder hoopvol uit voor een avondje uilen-fotograferen. Vanavond heb ik weer de Kerkuil twee keer gezien, waarvan 1 keer op een plek waar ik haar herhaaldelijk zie (dakgoot t.o. bamboe / mussenslaapplaats).
Kans is dus groot dat we het gaan organiseren.
Denk er wel om dat er niet geflitst kan worden want daarmee verstoor je hun jacht. Maar ik ken inmiddels zo’n beetje haar posities en ze is lang niet zo snel in haar bewegingen als een huismus (overdag).

We kijken het nog 1 week aan, dus TOT 22 januari (beloofd !). Komen de uilen dan nog zo gemakkelijk als de afgelopen week, dan gaan we jullie uitnodigen voor 1 avond.

Dat zal dan “aan de bak” worden vanaf ongeveer een uur na zonsondergang. Dan verschijnt in ieder geval 1 van de uilen. (Voor “zonsondergang”: Een van de links hier rechts verwijst naar tijden van zonsondergang).
Ik heb het vermoeden dat niet alleen de Kerkuil hier “jaagt”, maar ook een Steenuil en en misschien ook een Ransuil.
Kerkuil zit honderd procent zeker inmiddels achter de huismussen aan. Steenuil waarschijnlijk muizen. Ransuil kan alle kanten op gaan als het klopt wat ik meen gezien te hebben de afgelopen maanden.

Alleen 1 minder goed bericht; we (Stichting Witte Mus) hebben moeite met het rond krijgen van financiën voor onze mussen-projecten.
Dus we willen voor dit avontuur een bijdragen van je vragen.
Van 15 euro p.p. Sorry 🙁

Wat doen we met die bijdragen:
Van die inkomsten willen we 1 dag een thermische camera huren (100 euro per dag) om de jachtTechniek van deze Kerkuil te filmen EN om de huismussen op hun slaapplaats te filmen, zodat we eindelijk eens met zekerheid kunnen zeggen hoeveel mussen hier ‘s nachts op een bepaalde datum zijn geweest.

Inschrijven kan bij wittemus @ xs4all.nl

Wil je hier ook warm eten, reken dan op een extra 12 euro voor de Indiër uit Enkhuizen. (Geweldig lekker eten maakt die en bezorgt aan huis, dus bij de uilen.) Dat bestellen we dan wanneer iedereen er is.
Maar je mag gerust ook een “zapHap” meenemen, die gaat gratis de magnetron in met natuurlijk een gratis bord om het op uit te storten. (Daarbij is AH de beste in magnetron-eten, trouwens, wat ons betreft.)

Ga je gang als je je nu al wilt opgeven. Op de 22e januari berichten we of de uilen al die tijd zo betrouwbaar zijn gebleven als de afgelopen tijd, zodat je zo veel mogelijk kans van slagen hebt.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 14jan2011

De overgebleven ongeveer 60 huismussen zijn zowel mannetjes als vrouwtjes. Pas als er overdag bijna alleen maar mannetjes te zien zijn dan is het broeden begonnen.

Ander nieuws.
Stichting Witte Mus is uitgenodigd voor de Britse Newcastle HouseSparrow Meeting in maart 2011.
Daar blijken mensen sinds begin 2010, in London, tests te doen met kruiden-, bloemen- en onkruidveldjes om te zien hoe insecten daar op reageren en vervolgens of dan het broedsucces beter wordt met bepaalde velden in de buurt.
Oftewel; ze zoeken manieren om het leefklimaat zo gunstig mogelijk voor de huismus te maken.
Laten wij daar nu ook mee bezig zijn ! Alleen zijn wij al 13 jaar bezig, en veel minder wetenschappelijk gestructureerd, en ook met kunst-en-vliegwerk waarbij we de meer natuurlijke methoden prefereren, maar daar is niet altijd de ruimte voor, de tijd voor, het geld voor, of is het om een andere reden niet mogelijk.

Het Britse project heet “London House Sparrow Parks Project
We hebben nog wel wat ideetjes om aan insecten voor jonge vogels te komen.
Vlier aan-planten (al lusten mussen zwarte luis niet zo, andere vogels wel, waardoor mussen meer van de andere insecten voor zichzelf hebben)!
Stilstaand water aanleggen waar eenden niet in willen zodat de insectenlarven kunnen verpoppen tot vliegende insecten.
Een IJsselmeer voor je deur leggen en alle vis er uit halen.
(“Elk foordeil heb se nadeil” (Johan Cruijff) en andersom.)

Voor zaden; wat dacht je hier van:

No comment »