Archive for December, 2010

Huismussen; De Huismus op 30dec2010

10:30 uur – Eens even rustig bij de huismussen kijken.
Stuk of 60 direct bij het voer. Er omheen in bamboe en verderop zit nog van alles.
Hybride huisRing mus vertoond zich, maar het is niet die van de videoOpname; deze heeft een grijze “pet” en op allebei de wangen een zwarte vlek.
Mannetje met 1 voet is er ook. Mannetje met hangende vleugel ook. De twee mannetjes met nog gitzwarte snavels allebei ook.
De pinokkio vrouwtjesmus zie ik niet.

Wel weer een vrouwtje Huismus dat er ziek uit ziet. Klontjes “snot” om snavel en ogen. Hijgen. Stil zitten wachten of ik niet te dichtbij kom in plaats van vluchten zodra ik langer dan 2 seconden naar haar kijk. En bloed in de hoek van de snavel lijkt wel. Iets dergelijks dacht ik eerder gezien te hebben bij een zieke mus, maar daar heb ik verder geen “notitie van gemaakt”.
Nu het weer zo lijkt te zijn maak ik er dus wel een aantekening van.

Foto’s zijn er nu ook van. Het lijkt inderdaad op bloed.

Bloed aan de snavel.

Bloed aan de snavel.

Bloed aan de snavel.
Dode mussen en drie dode muizen. De muizen zijn vrijwel zeker vergiftigd geweest.

Een paar dagen terug lagen er muizen op het erf dood te gaan. Stuiptrekkingen. Paar weken daarvoor idem. Vanwege de gesignaleerde Kerkuil en deze muizen werd de oproep gedaan om op te passen met ratten- en muizengif, via het Noord-Hollands Dagblad.

Ziet er naar uit dat het niet geholpen heeft.

Muizen en rattengif veroorzaakt inwendige bloedingen. Als mensen er onzorgvuldig mee omgaan kunnen roofvogels bij de vergiftigde muizen komen en dat als makkelijke prooi beschouwen. Of erger nog; dan kunnen zaad-etende vogels het giftige zaad opeten.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 29dec2010

Dag ver van de kolonie huismussen door gebracht. Bij vader in verzorgingstehuis. Als ik terug kom is de vijver verschoond (ijs en bagger er uit) en een van de vier vogelbaden ook. Alle mussen al lang naar bed. Morgenochtend zie ik ze weer.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 27dec2010

Sinds een paar weken is het aantal huismussen dat overdag op dit erf is een stuk terug gelopen.
Eigenlijk sinds de oproepen van de Vogelbescherming en soortgelijke organisaties in kranten en tijdschriften verschenen om vogels te gaan bijvoeren vanwege de vorst en sneeuw.

‘s Avonds komt een groot deel weer terug om hier te slapen. Dat deel wordt wel kleiner en kleiner. Wat er nu sterft wordt ook niet aangevuld met jongen natuurlijk.

De voorbereidingen voor dat feest, het broedseizoen, gaan volgende maand weer beginnen. Hoewel er twee dagen terug al een vrouwtje Huismus weer aan verdroogd gras stond te trekken. En hoewel er nog altijd twee mannetjes Huismussen zijn die zwarte snavels hebben. En hoewel je hier bij een beetje zon ook nog altijd mannetjes kunt horen baltsen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 24dec2010

Zit door foto’s van begin van deze maand te bladeren. Kom ik een huismus man tegen met een kale vleugel. Alleen het rose zie je. Geen veren. De snavel is vreemd stomp en zwart geblakerd.
Een andere Huismus, ook een mannetje, blijkt maar 1 poot te hebben. Dat is de mus met de witte veren op het voorhoofd. Die dus helemaal normaal en compleet geboren is.
Andere keren zag ik andere Huismussen met kapotte pootjes, een ontbrekende “voet”, of kapotte vleugels.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 22dec2010

16:25 uur – Spreeuwen verzamelen zich hier in de tuin. Coniferen voor de nacht. Maar ook om gauw nog even een bad te nemen, bij -1,2 graden Celsius. Foto’s en filmpje gemaakt.

16:30 uur gaat de zon vandaag onder.

16:35 uur – Alle spreeuwen zijn bij de vijver vandaan. Een eenzame spreeuw neemt nog gauw een paar grote happen fruit en verdwijnt dan ook.

Blijven de merels over. Die wippen nog achter elkaar aan omdat ze elkaar niet in het territorium toe willen laten. Maar ja, er is niet overal nog eten te vinden.
Dus in de tuinen waar gevoerd wordt, daar verzamelen ook de merels zich overdag.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 21dec2010

Drie dagen terug een vrouwtje huismus met een te lang doorgroeiende snavel gesignaleerd.
Twee dagen terug kunnen fotograferen.

vrouwtje Pinokkio Huismus
vrouwtje Pinokkio Huismus.

vrouwtje Pinokkio Huismus
vrouwtje Pinokkio Huismus.

vrouwtje Pinokkio Huismus
vrouwtje Pinokkio Huismus.

Vorig jaar (2009) gebeurde hetzelfde, maar dan wat eerder in het jaar. Toen was er in september al zichtbaar dat een van de vrouwtjes een dergelijke “neus” ontwikkelde. Zij werd die zelfde winter echter al niet meer gezien.

Dit vrouwtje zal, net als die van vorig jaar, een juveniel zijn, waarbij pas in de loop van haar leven duidelijk wordt dat de snavel niet stopt met groeien.
En dat is dus deze maand zichtbaar geworden.
Aan de foto’s kun je zien dat het niet echt lekker met haar gaat, want ze zit als enige Huismus bij boeren eenden en een Waterhoentje in plaats van bij de mussen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 17dec2010

14:00 uur – Iemand aan de deur die bijzonder geïnteresseerd is in de Kerkuil. Zou haar graag op de foto zetten en rijdt af en toe eens langs om te zien of ze er is. Gisteren ook iemand aan de telefoon, met een soortgelijke wens, en van de week iemand in de e-mail met die vraag.
Misschien dat we eens een dag/nacht organiseren voor roofvogel-spotters dan. Schuil-tent erbij. Paar kijkgaten. Thermosfles warme koffie. En wachten maar ..
Zou kunnen als die laserpen van de buurman tenminste in beslag is genomen.

15:00 uur – Huismus mannetje dat 1 voet kwijt is zit druk te eten van het vers aangevulde zaad. Is een van de minst schuwe mussen. Of een van de meest dappere. Moet ook wel, want hij is in het nadeel zodra alle ander mussen ook durven. Dus toon je zo’n beestje wat respect door hem z’n rust te gunnen bij het eten, in plaats van naar zijn stompje te staan kijken, of er een foto van te willen maken. Volgende keer misschien.

Twee andere mannetjes vallen me op door hun snavel; nog altijd gitzwart. Paringsbereid dus.
Dan zullen dat de mussen zijn die ik vrijwel iedere dag nog hoor baltsen.

17:00 uur – Opeens gaat het hier stevig sneeuwen.
In een groot deel van het land schijnt dat te gebeuren.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 15dec2010

06:30 uur – Stikkedonker. De Axis 214 PTZ wordt klaar gezet om te gaan filmen of mussen nachtblind zijn. Hoor ik opeens allerlei geritsel en gefladder en vliegt er opeens vanalles uit struiken en bomen in paniek weg. Vervolgens zie ik groene flitsen naast me verschijnen. De flitsen vliegen over de kruiwagen, de garagedeur, het garagedak, de grond, het water, de coniferen, de struiken.
Is er een buurman met groen laserlicht alle leven op dit erf aan het verstoren. Vrijwel midden in de nacht. Niet de eerste keer dat dat gebeurd, maar wel de eerste-keer-dat-ik-het-zie sinds hij weet dat er hier uilen zijn.

Hij had al handtekeningen in de buurt ingezameld (overgrote deel van kinderen uit drie gezinnen) omdat die “vogels, die hier geen verblijfplaats hebben en nooit gehad hebben”, zijn leven verstoren. Hij wil al dat we “stoppen met voeren van al die beesten”. (Alsof we dat doen.)

Dat is blijkbaar niet genoeg of het gaat hem niet snel genoeg, er moet ook nog midden in de nacht met een laser-pen in ons erf rond gepookt worden totdat er hier geen dier zich nog durft te vertonen.
Wat is dit voor een zieke geest …

Ik haal deze tekst wel weer een keertje weg, als ik niet meer zo boos ben op deze idioot van een kerel.

– – –
Terug naar de huismussen en het onderzoek, via beeldmateriaal, naar nachtblindheid van de huismus.

Vanmorgen kwam de zon op om 08:43 uur, maar rond 07:45 uur was het al behoorlijk licht geworden. En wat heel vreemd was, er had zich nog geen mus vertoond in de voerkooi waar ze anders om 07:00 uur al gezien werden. Kan misschien zijn omdat het vannacht niet zo heel erg koud is geweest.
In ieder geval zijn er op de opnamen pas vanaf ongeveer 08:15 uur Huismussen in de voerkooi te zien. Op dat moment was er al zo veel zonlicht in de atmosfeer dat de mussen niet meer binnen 1 meter genaderd konden worden.

De video-opnamen hiervan worden op dit moment naar youTube ge-upload.


Hoe dicht mag je de huismussen van dit erf naderen, een half uur VOOR zonsopgang; niet binnen 1 meter.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 13dec2010

‘s Morgens om 06:00 uur de camera klaar gezet. Met de bedoeling te filmen hoe dichtbij huismussen je laten komen als het nog donker is.

Een aantal mussen komt heel vroeg uit de veren om te gaan eten. Die gaan telkens gezamenlijk bij elkaar in 1 en dezelfde voerkooi zitten, vlak bij elkaar, in het donker.
Tiktiktik hoor je ze het zaad op pikken.
En je kunt er je hand tot op 5 centimeter dicht bij houden zonder dat ze opschrikken.

Ik vermoed een soort nachtblindheid.
Vandaar de filmcamera.
Maar helaas; deze filmcamera (Canon EOS 5D MarkII) blijkt niet lichtgevoelig genoeg te zijn om dat op te nemen.

Misschien de Axis 214 PTZ wel.
Of anders de gloednieuwe CCD Dag en Nacht Mini Camera, met 1/4 SONY CCD 3,7 mm pinhole lens die maar 0,05lux nodig heeft.
Overmorgen probeer ik het opnieuw.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 11dec2010

Braakbal met resten van een mussen-schedel er in.Braakbal met resten van een mussen-schedel er in.

13:00 uur – alle vogelbaden aan het verschonen. IJs er uit zodat ze eindelijk weer voor hun veren kunnen zorgen.
Kom onderweg een “drol” tegen die op een platte braakbal lijkt. Er lijkt een kleine vogel in herkenbaar. Bij oppakken is het inderdaad een braakbal*, en zit er de kop van een mus in.

In ieder geval een van de uilen hier eet dus toch weldegelijk mussen.

* Er stond Uilenbal, na correctie van boswachter Frans is het veranderd in Braakbal.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 09dec2010

De websites huismussenforum.nl, stichtingwittemus.nl en stichtingdemus.nl zijn nog altijd onbereikbaar. Dit duurt al 24 uur.

Bericht van Dreamhost.nl na dringend verzoek om informatie, gisterenavond:

Uit onderzoek in het NedZone DC is komen vast te staan dat server MAFDET.g1ga.net helaas niet meer werkend is te krijgen.
Vrijwel de gehele dag is gepoogd de harde schijven uit server MAFDET.g1ga.net werkend te krijgen in één van onze (identieke) “hot spare” servers. Helaas heeft dit tot op heden nog niet tot een werkende server geleid.

Uiteraard blijven we er alles aan doen om uw web site en data z.s.m. weer online te krijgen. We hebben hier inmiddels een extern bureau voor ingeschakeld dat hier morgenochtend mee aan de slag gaat. Op een zo korte termijn was het helaas niet mogelijk om deze per direct in te schakelen.

We blijven u hierover op de hoogte houden en betreuren de gang van zaken ten zeerste. Hierbij nogmaals onze welgemeende excuses voor dit ongemak.

Met enig speurwerk, door medebestuurder Cees, naar de oorzaak van het probleem blijkt dat de diverse websites door Dreamhost bij verschillende bedrijven op hun harde schijven zijn ondergebracht. Zo staan de sites van stichting Witte Mus bij RackIT Datacenter Facilities in Steenbergen. De server zal dus hun eigendom zijn.

Cees zijn eigen domein en de site staat bij een ander bedrijf op de schijven.
Misschien is snelle toegang voor hardware-reparaties door een dergelijke constructie sowieso lastig .

10:00 uur – Het gaat er om spannen of de websites nog online kunnen komen zoals ze waren .. Er blijken door Dreamhost.nl geen kopieën te zijn gemaakt.
Door ons wel, maar die zijn lokaal gehouden. Op dezelfde harde schijf die nu niet meer aan de gang te krijgen is dus.
Ook stom natuurlijk. Kwestie van prioriteiten..

No comment »

Huismussen; De Huismus op 08dec2010

Nu eerst maar even over de bereikbaarheid van de verschillende huismussenSites:

De server waarop www.huismussenforum.nl en www.stichtingwittemus.nl staan is nu echt helemaal down gegaan.
Dit is de ALLER EERSTE keer, in de 5 jaar dat we van de diensten van Dreamhost.nl gebruik maken. Dat wil ik er wel graag bij zeggen.

Dreamhost.nl doet haar best het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Er zijn door Dreamhost.nl backUps gemaakt van de verschillende sites, die door het verwisselen van de harde schijven al weer bereikbaar kunnen worden gemaakt.

Excuus voor het oponthoud !

Ik ben er wel een beetje bang voor dat deze crash veroorzaakt is door het vele bezoek van de laatste tijd, door alle publiciteit … Wat dan weer betekent dat we prioriteiten moeten gaan verleggen naar het uitbreiden van capaciteit bij Dreamhost .. In plaats van het project “Huismus onder de pannen” te kunnen realiseren ..

Vogelbescherming Nederland gaat namelijk komend jaar (2011) uiteindelijk toch geen huismussenwebcam laten draaien in beleefDeLente.
En omdat het toch wel heel belangrijk materiaal kan zijn dat er met dergelijke opnamen boven water kan komen, gaan we het zelf opzetten.
We waren daar enige tijd geleden al mee begonnen. Met tests van een Axis webcam die dan van buitenaf zou filmen, en recent met tests ook daadwerkelijk onder dakpannen in een nagebouwd stuk dak.

Goed. Even afwachten wat er aan oorzaak van de crash straks gevonden wordt.

18:00 uur – Hm. Nu wordt het wel een beetje erg lang dat de websites offline zijn. 10 uur lang al weer. Er komt ook geen antwoord meer op vragen naar de status van de reparaties.

– – –

08:00 uur – Er zitten geen Huismussen meer boven de kachelpijp. E liggen wel prooikransen van mussen op het “Offerblok”. Dat is de plaats die in 2008 door de sperwer was gekozen om telkens de prooien te plukken en te eten. In 2009 leidde dat tot mooie foto’s ervan.
Maar dit jaar had ze een eetzaal tot haar beschikking, een leeg staand pand vlak naast dit erf.
Tot voor kort; het is nu verhuurd.
Dus komt ze weer bij ons aan tafel. 😉

En zijn de beide nog zieke Huismussen wat sneller uit hun leiden verlost.

No comment »