Archive for November, 2010

Huismussen; De Huismus op 29nov2010

Kerkuil.

Gisteren rond 17:30 uur de Kerkuil kunnen fotograferen.
Moest in het donker, zonder flits en zonder infrarood gestuurde autofocus. Is dus niet bepaald scherp geworden. Maar je ziet wel dat het een witte uil is. Zoals een Kerkuil aan de onderkant is.

Kerkuil.

Kerkuil.

Vanmorgen was ie er weer. In de schemering.
Leuk. Zo’n nieuwe bewoner er bij.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 27nov2010

08:00 uur – Tweede ochtend dat de waterbaden bevroren zijn. Tijd om de luchtPompjes te repareren en in de baden te doen.
Het geborrel van de luchtbellen houden het wateroppervlak in beweging, waardoor dat oppervlak niet zo snel kan bevriezen.
Dat is een beter idee dan stoffen bij mengen om het vriespunt te verlagen. (Water bevriest dan niet bij 0 graden Celsius maar pas bij lagere temperaturen.)

Sommige mensen stelden vorige jaar suiker of zout voor. Doe maar niet hoor. Maakt veren plakkerig, en zout is zelfs erg snel giftig voor kleine vogels als de Huismus.

Er zijn ook mensen die vinden dat je het voor vogels onmogelijk moet maken om bij vorst te baden in water.

Naar onze mening weten vogels beter wat ze nodig hebben dan wij.
Per slot van rekening hebben vogels een slordige 150 miljoen jaar meer ervaring met het leven op deze aarde dan wij met onze 4 miljoen jaren.

Alleen in zout vergissen vogels zich. Dat vinden ze erg lekker. Maar het is vergif voor ze.
Ik zal op het huismussenforum.nl de uiteenzetting hierover, van Gerrit Keizer, neer zetten.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 25nov2010

Een heleboel positieve reacties gekregen op de TV uitzending afgelopen maandag ๐Ÿ™‚
Mensen vonden het een erg leuke uitzending, mensen stuurde me foto’s van hun witte mussen, mensen vroegen raad, mensen wilden discussiรซren over van alles, mensen stuurden bedankjes voor het werk dat we doen, mensen stuurden donaties als blijk van dank, echt fantastisch !
In een paar dagen ruim 400 nieuwe mensen op bezoek op de webSite van Stichting Witte Mus en op het huismussenforum.nl, en een stuk of wat nieuwe aanmeldingen. Tig telefoontjes en nog meer e-mail.
Ik vind het geweldig !
Zodra het kan zet ik wat van de reacties op het huismussenforum.nl bij de aankondiging van de TV uitzending.

Daar hebben we trouwens al wat aanvulling op de uitzending gezet.
Bijvoorbeeld over de oorzaak van de terug gang van de Huismus; die is nog altijd niet bekend.
Maar als je ziet hoe snel een populatie zich herstelt wanneer er het jaar rond gevoerd wordt dan moet dat toch wel een belangrijke oorzaak zijn.
Voor de regie is dat als openingszin natuurlijk niet zo bar interessant, dus ik snap wel dat ze er zo’n stellige uitspraak van gemaakt hebben.

– – –

Terug naar de Huismussen:
Een vrouwtje mus heeft vandaag en gisteren de hele dag boven de kachel gezeten. Misschien weet je nog; we hebben hier gevelkachels, waarbij de verse lucht via een pijp door de muur binnen gehaald wordt en de verbruikte lucht er op dezelfde manier uit gaat, maar dan warm.
Dus aan de andere kant van de muur kun je als mus heel lekker warm zitten. Mits er een stok boven hangt of zo.
En dat staat er sinds 23dec2009, vorige winter, inderdaad.
Vandaag ook weer het afdakje er op gezet, zodat een eventuele regenbui niet op de mus komt die het graag warm had willen hebben.
Filmpje wordt ge-edit (want is nu te groot voor youTube) geUpload en de link komt hier, maar schrik niet; ze is er slecht aan toe.

19:30 uur – Terwijl ik worstel met de geheugenkaart van de camera (die moet leeg, maar alle harde schijven zijn al vol !! Wat nu ? Dan maar eentje die ergens anders voor gereserveerd was !) komt er iets groots en wits aan fladderen. Het lijkt voor het keukenraam te blijven zitten. Hoe kan dat nou ? O .. op de droogmolen ! De kerkuil !! Nu brengen we alles in stelling om hem of haar vannacht te fotograferen. Alle camera’s in huis zijn standby. Zelfs de krakkemikkige oude Canon Powershot. Oppassen dat we geen benen breken als we de bijkeuken in moeten waar de (Gitzo) driepoot staat met de (Wimberley) gondel en de Canon EOS 5D markII nog zonder geheugenkaart …

No comment »

Huismussen; De Huismus op 23nov2010

๐Ÿ™‚
Goh.

Meteen die dag al drie mensen die op dit moment een witte mus in hun omgeving hebben ๐Ÿ™‚ Met foto’s.

Witte mus van Jacqueline in augustus 2010.
Witte mus tussen de “wildkleur” Huismussen van Jacqueline in augustus 2010.
Ik ga alleen niet zeggen waar precies.
(Ter bescherming van deze mussen.)

No comment »

Huismussen; De Huismus op 22nov2010

Kijken vanavond !
Ik ben heel erg benieuwd naar reacties !

Nederland 2
19:25 uur
“Aanpakkers”
o.a. over Huismussen !!

No comment »

Huismussen; De Huismus op 21nov2010

Volle maan en weer een uil in de tuin. Dit keer een Steenuil ?
Volle maan en weer een uil in de tuin. Dit keer een Steenuil ?

17:50 uur – Het is helemaal nacht buiten, maar niet donker; een grote volle maan staat boven het huis van de buren. Ik breng een zak vieze kattenbakvulling naar de kliko tegen de oostelijke muur van het huis.
Ja hoor, weer raak. Er flappert iets bij de eerste slag die het maakt. In het duister. Maar het is zelf ook donker. En maar iets groter als een merel, met een veel grotere spanwijdte en brede vleugels.
Dat is geen Kerkuil. Maar ook geen Ransuil.
Steenuil ??

Het had zitten wachten voor een van de struiken waar de mussen slapen. Daar lopen ook muisjes. Dan zal dat de prooi zijn geweest.

Goh .. drie soorten uilen in 1 achtertuin …
Dat is wel heel bijzonder … Lijkt me zelf zelfs.
Denk ik ..

๐Ÿ˜€

No comment »

Huismussen; De Huismus op 19nov2010

Getjilp en gefladder

Mooi weer in Andijk. Lekker zonnetje.
Alle mussen zijn weer druk aan het baden, poetsen en keten. Vinken, Kool- en Pimpelmezen, Roodborst, Ringmus, Winterkoning, allemaal vrolijk getjilp en gefladder op het erf.

Getjilp en gefladder
Mannetje Huismus leunt tegen een tak terwijl hij met een poot stevig op zijn natte kop krabt.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 17nov2010

Gebeld door het NoordHollands Dagblad, Anouk Haakman.
Heeft gehoord dat deze kolonie Huismussen in “Aanpakkers” op TV komt. (Maandag 22 nov, 19:25 uur, ned 2, NTR, Bromet & dochters).
Willen graag een interview en de mussen zien.
Nou die zijn er nog vol op.
Sommigen met kapotte pootjes, anderen helemaal misch door ziekte, weer anderen met kenmerken van Huismus en Ringmus door elkaar, steeds meer van ze aan het baltsen, et cetera.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 15nov2010

11:00 uur – Rondje erf. Krak. Dode Huismus ligt op het pad en ik heb op haar koppie gestaan. Ze was al dood. (Koud, geen bloed.)

Dat is nummer drie die ik dood aantref, in 13 dagen tijd.
Alledrie vrouwtjes. Van twee ervan vermoed ik dat ze van dit jaar zijn. De derde had afgekloven pootjes en kon ik dus niet meer zien. (Eeltbobbeltjes nog gelig.)

No comment »

Huismussen; De Huismus op 14nov2010

Sloten weer eens langs gevaren. Omdat ik gisteren een dode woerd in het water had gezien.

Inderdaad twee dode eenden aangetroffen. Een eend die al langer dood in het water lag, en een woerd die er twee dagen ongeveer lag.

Ook meteen maar een stuk dakislolatie (polystyreen /piepschuim en teer), twee dikke takken, en een vrij grote witte tuinstoel uit de vaart gehaald.
Tuinstoel bleek van de buren een paar huizen verderop te zijn. Geloof niet dat ze er blij mee waren, zo vol viezigheid die stoel zat .. Maar bedankt hebben ze ons evengoed. Beleefd als ze natuurlijk zijn ๐Ÿ˜‰

No comment »

Huismussen; De Huismus op 13nov2010

Nieuw type slaapplaats ontwikkeld.
Is geplaatst voor beproeving, samen met de in september ontwikkelde slaapplaatsen.
Deels hangen ze onder de dakgoten van 22 cm breed, omdat mussen ‘s nachts graag vlak onder een dakgoot bivakkeren. Droog natuurlijk.

Foto’s en/of tekeningen volgen wanneer ze aanslaan.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 10nov2010

11:45 uur – Geritsel dat niet ophoudt als ik nader ? Dat moet wel heel brutaal of blind zijn. Of ziek misschien ?
Noop. Twee vechtende winterkoninkjes. Helemaal geen tijd om op mij te letten. Ik kan ze bijna aanraken om ze uit elkaar te halen als ze opeens zelf het hazenpad kiezen.

13:00 uur – Dode huismus (vrouwtje) gevonden bij de voordeur. Ligt daar zo te zien al 3 of 4 dagen. Pootjes afgekloven (?) maar veertjes er nog allemaal aan. Zij het verfomfaaid.

17:00 uur – Schemer. Ik breng het kadavertje naar de schuur. Frrrpfrrrpfrrrp. Pimpelmees komt uit nestkastje en vliegt razendsnel voor me uit en weg.
Een Waterhoentje doet hetzelfde maar dan lopend met een wipstaart-met-witte-randen. En minder snel want die weet al een beetje dat ze er mag zijn. Letterlijk. En figuurlijk ๐Ÿ™‚

En dan kom ik 5 salamanders tegen in de bijkeuken.
Die heb ik maar in de voortuin onder wat dakpannen gezet, in de natte klei. Voordat de katten ermee gaan spelen. Kleine watersalamander. Twee grotere (7 cm of iets dergelijks) en drie kleintjes (ongeveer 4 cm).

No comment »