Archive for October, 2010

Huismussen; De Huismus op 30okt2010

Badderende huismussen zijn zo lekker aan het rond spatten dat er fontijnen om hen heen ontstaan. (Met kuch van griep)

Auteursrechten Stichting Witte Mus.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 29okt2010

08:00 uur – In de schemering het erf af voor een boodschap. Passeer daarbij drie slaapplaatsen van de huismussen. Wat een mooi geluid als ze wakker zijn en samen zingen voordat ze aan het ontbijt aanschuiven.
Heel anders dan op andere momenten van de dag.
Haast opgetogen klinkt het zo vlak na het wakker worden van de mussen.
Ga ik maar eens opnemen binnen kort. Als het niet motregent.

Daar is de opname van wakker wordende Huismussen dan.
31 oktober 2010 gemaakt.
Je kunt het bijna vrolijke gekwetter gedurende de opname over horen gaan in meer en meer gekibbel omdat ze uit bed willen en daarbij langs elkaar heen moeten zien te komen.

20:00 uur – Al weer schemering, maar nu avond. Op het achtererf een van de katten zoeken die niet komt eten. (Meestal ligt ze dan in een kast te slapen, maar heel soms is ze de deur uit geglipt.)
“Muis, kom !” Hopsa daar stijgt een vogel stil en soepel op van de dakgoot en zweeft weg. Geen drie meter bij me vandaan. Zo groot als een Sperwervrouw.
Ik vermoed de Ransuil.

21:45 uur – Er valt een groot blad door het licht van het keukenraam dat buiten op de planten schijnt. Er klinkt zelfs een tik bij. Er staat geen plant in de buurt waar zulke grote bladeren uit kunnen vallen.
Gauw licht uit en met het gezicht tegen het raam staan. Er kijkt een appel naar me. Een doorgesneden appel met twee hele grote pitten en een klokhuis er in. Als het op vliegt blijkt het een witte onderkant te hebben en donkerder vleugels. Nix Ransuil dus, maar Kerkuil !
Die hadden we nog niet gehad 🙂

No comment »

Huismussen; De Huismus op 27okt2010

Volgend jaar beschuit met muisjes !
Er hangen droge grassprieten uit een van de mussenpotten.
Dus nu weet ik bijna helemaal zeker dat ze er gaan broeden.

Het is de pot waar een zitstokje bij de ingang is.
Drie andere potten hebben geen stokje meer, en de twee laatsten zijn inmiddels in de Klimop verdwenen en hebben dus zonder meer zitplekken bij de ingang van de pot.

Mussenpot met strootjes die uit de ingang steken.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 25okt2010

09:30 uur – Twee Roodborstjes zingen tegen elkaar op in de achtertuin. Een mannetje Boekvink (Vink) komt mee eten. De Huismussen en Ringmussen laten zich ook niet onbetuigd.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 24okt2010


(Copyright Stichting Witte Mus) Mannetje Huismus eet appel vanuit verschillende hoeken 😉

Vandaag is er een vrouwtje Huismus verongelukt.
Het stormt een beetje (voor Andijkse begrippen “een beetje”, voor Amsterdamse begrippen “hard”). Er ligt een bamboe stok van rond 30mm horizontaal, als verbinding, in de oksels van twee kleine bomen. De bomen schudden in de wind. De bamboe stok verschuift. En verschuift. En verschuift. En klapt uit een van de oksels.
Als ik ga kijken wat er aan de hand is ligt er een vrouwtje Huismus met haar kopje onder het los geschoten eind van de bamboe stok. Warm, bloed uit de snavel, en gestorven.
Freak accident.
Maar toch.
Dat gaat niet nog eens gebeuren.
Weg met die bamboe stok. Al konden de duiven, kauwen, mussen, mezen, spreeuwen, merels, roodborstjes, goudhaantjes, tjiftjafs, tuinfluiters, heggemussen, waterhoentjes, winterkoninkjes, etc etc etc er nog zo fijn op zitten.
Dat gaan we anders oplossen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 23okt2010

Mussen eten de rijpe appelen van de bomen.
De mussen maken schuitjes van de appelen zodat ze er zo veel mogelijk uit kunnen eten zonder dat de appel van de boom valt. Linksonder hangen de resten van een opgepeuzelde appel. (Zie 11 okt 2010)

10:00 uur – Een groepje Ringmussen komt voorbij. Recht op de voerplaats af. Zo te horen al snel 6 individuen. Doen ze al weer een week of drie vrijwel dagelijks. Even hier mee zingen met de Huismussen. En eten. En dan weer verder.

Er is hier trouwens een grappige hybride ring-huismus.
Die staat al op foto’s van van de zomer met maar 1 stip op een van de wangen. En een week of twee geleden was het dier aan het badderen; lijkt op een mannetje Huismus met een zwarte wang en een wat te veel chocoladekleurige kop. Zal eens zoeken naar die filmpjes.

De sperwer heeft sinds een paar dagen het “offerblok” weer in gebruik genomen, net als vorig jaar. Ze werd in haar eetzaal de laatste tijd te vaak gestoord. Mensen zijn daar aan het schoonmaken en opruimen geweest. En binnen kort gaat er wat verbouwd en verhuurd worden.
We zullen haar dus nu waarschijnlijk weer een tijdje van heel dichtbij kunnen bewonderen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 20okt2010

De afgelopen weken zijn er in de kolonie Huismussen in verhouding best veel “invaliden” en zieken.

Er is een vrouw Huismus die niet meer vliegt. Ze hopt alleen nog heel snel door de struiken en van tak naar tak.
Er is een man Huismus met maar 1 poot, de andere poot is verdwenen.
Er is een vrouw Huismus met nog wel allebei haar poten maar ze kan ze niet gebruiken; als ze landt landt ze op haar buik. Alleen wanneer ze heel erg op haar hoede moet zijn staat ze nog half op een “onderbeen”. En ze is heel erg alert wanneer ik in de buurt ben.

Het lijkt allemaal op verwondingen door muizenvallen ofzo iets. Of mollenklemmen misschien.

Ook opeens weer eenden met gewonde poten trouwens.

Gelukkig zijn er al veel mussen vertrokken naar andere plekken. Hoewel er ‘s avonds toch ook wel weer heel erg veel terug komen om hier te slapen.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 13okt2010

09:00 uur – Gisteren een mannetje Huismus gezien met nog een geheel zwarte snavel. Dat duidt op paringsbereidheid. Klaar om te gaan broeden.
Vanmorgen om 09:00 uur hoor ik het tjieptjaptjieptjap van een mannetje dat baltst. Even goed zoeken in de struiken en ja hoor; in de klimroos, waar gewoonlijk de Huismus-bewaking zit, is een man Huismus aan het baltsen voor een vrouwtje. Duurt ongeveer een halve minuut, meer niet, maar toch .

No comment »

Huismussen; De Huismus op 11okt2010

17:30 uur – Zon schijnt lekker. Maar het begint kouder te worden deze dagen. Rond de 14 graden Celsius nu.
De mussen hebben op dit moment weer dikke pret met van alles. Veertjes, droog hooi, zand, water, elkaar.

Er zitten een stuk of 8 huismussen op het garagedak.
Twee vrouwtjes mussen wroeten zich onder een van de waterborden op dat dak. Nog steeds bezig met het zoeken van geschikte nestruimtes voor de winter en het komend voorjaar.

De appelen moeten er ook weer aan geloven; volgens de mussen zijn ze rijp genoeg om gegeten te worden. Sommigen proberen op de appel zelf te gaan zitten. Veel te glad. Dat zijn duidelijk eerstejaars mussen 😉 Anderen weten dat je vanaf een tak vlak boven de appel het begin moet maken. En pas als er een gaatje in de schil is dan kun je (als mus) op de appel gaan zitten, want dan heb je pas houvast.
Ze maken er weer schuitjes van; de bovenste helft wordt op gegeten, langs het klokhuis, en dan zo ver mogelijk naar beneden zonder dat ie van de boom valt, en zonder dat de bodem er uit valt.
Eigenlijk toch ook wel weer enorm knap van ze. Zou toch ook al wel een film waard zijn.

Over film geschreven; gisteren waren inderdaad Ansa Fiaz (ir.) en haar man op bezoek. Om de huismussen alvast een beetje te filmen en om toch ook iets van een interview te doen weer. (Vierde keer al dit najaar.)
Nu gaat het dus om de Universiteit Wageningen (WUR).

Er is een landelijke wedstrijd waarbij de school met het winnende onderzoeksproject dit project mag gaan uitvoeren. Het project moet zo veel mogelijk het grote publiek aan spreken. Wageningen wil vliegkunst van dieren en planten bestuderen door mensen in Nederland een highSpeed camera (600 fps) uit te lenen waarmee films gemaakt kunnen worden. Ik had de kolonie Huismussen daarvoor ingetekend bij “Vliegkunstenaars” van de WUR.

Dus voor hun presentatie op 27 oktober, voor de wedstrijdcommissie, wilden ze “het publiek” zelf het woord laten doen voor hun project Vliegkunstenaars.
Vandaar dat ze hier kwamen filmen. Geloof dat Ansa hier wel heel veel interessants gezien heeft. Ze stopte bijna niet meer met filmen. Vooral het zandbaden had haar aardig in z’n greep kreeg ik de indruk.

En v****** als het niet waar is, maar juist bij die filmpjes kwam er wat bijzonders te voorschijn toen de op hoge snelheid opgenomen beelden op normale snelheid afgespeeld werden, en er daardoor een slowmotion effect ontstond:
Mussen blijken met hun pootjes het zand naar achteren onder zich vandaan te trappelen om hun kuiltje dieper te krijgen.
Dat was een heel ontroerend gezicht. Die tengere bleke pootjes zo opeens fel schoppend onder hun pluizige bolle lijfje vandaan te zien komen.

De films worden naar ons opgestuurd. We zetten ze op youTube en DVD.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 09okt2010

De zon is een beetje gaan schijnen vandaag.
Dat betekent een feestdag voor de huismussen.

Vandaag alle brekerzand weer aangevuld. Moet eens in de drie maanden zo’n beetje. De mussen gebruiken het om in te stofbaden, maar ook als maagsteentjes.
Dus weer 6 zakken brekerzand verspreid over het zandterras en het zandpad. Dikke pret hebben de mussen er weer mee.

Verder hebben er witte eenden nog al wat veren verloren, dus ook daar wordt vanalles mee uitgehaald.

En dagelijks (tegenwoordig) vanaf ongeveer 16:00 uur is het hier waterballet in alle drie de badkuipen (ex-metselkuipen).

Leuk voor (ir.) Ansa Fiaz morgen.
Die komt met de highspeed camera van de Universiteit Wageningen opnamen maken om hun project aan te prijzen voor de wedstrijdcommissie.
“Vliegkunstenaars” heet het project.
Bedoeld om vliegbewegingen en vluchten van flora en fauna te registreren en te bestuderen. In samenwerking met het Nederlandse volk. 🙂
‘k Had de mussenkolonie er voor aangemeld.
Vanwege de mededeling ” Hiervoor hoeven we niet naar het oerwoud van Brazilië, want de razend snelle camera verandert zelfs de vliegbeweging van een huismus in een spectaculair schouwspel’, aldus Lentink. ”
Tsja .. Als je dan als mussengek weet dat er op een foto van 100 vluchtende mussen geen twee mussen dezelfde vlieghouding hebben, dan ben je op dat moment natuurlijk uit gedaagd.
Vandaar de aanmelding.

Overigens; het is de bedoeling dat er door het publiek gestemd wordt op het project dat uitgevoerd moet worden. Project “Vliegkunstenaars” is een van de projecten dat voor de publieksprijs in aanmerking komt.

Klik op onderstaande tekst en op een gegeven moment tref je de promofilm van Vliegkunstenaars:
Vliegkunstenaars from VPRO on Vimeo.

No comment »