Archive for August, 2010

Huismussen; De Huismus op 30aug2010

08:00 uur – Tweede nacht storm over Andijk. Deze keer wel echt stevig.
Denk windkracht 7, misschien 8.
Takken van bomen af gerukt, want bijna alle blad zat nog aan de meeste bomen (dus de takken vangen nog veel wind en breken dan eerder).
Heel veel blad ligt nu ook over de grond verspreid. Bomen vertonen opeens al gaten.
De dekking voor de huis- en ringmussen lek gestoken door de storm.

Ook allerlei vruchten uit de bomen geslagen. Overal liggen nu mispels en appelen.

Verdronken mus, door storm te water geraakt ?

Zelfs een verdronken mus in de sloot gevonden. Klaarblijkelijk uit de schuilplaats gewaaid of gejaagd, door de wind mee gesleurd, in het water terecht gekomen en daar verdronken. Het was geen hele jonge mus, maar misschien toch wel van dit jaar, zo van “nog nooit een storm mee gemaakt en me een beetje vergist in het risico”.
Een vergissing bij een mus betekent vaak iets heel anders dan een vergissing bij een mens.
Maar een voordeel hebben ze nu wel; de sperwer waagt er haar vleugels ook niet aan in deze storm.

Ik ga nu geen rondje maken om te zien hoe het verder allemaal met ze gaat; daarmee jaag ik ze te gemakkelijk uit hun schuilplaatsen en dan is de kans veel groter dat ze het haasje zijn.

Wel zaad klaar gelegd voor degenen die tevoorschijn durven komen met deze wind.

Met dergelijke schade aan de dekking voor de mussen wordt het urgent dat ze gaan zoeken naar betere plekken. Dat hoef ik ze niet te vertellen en daar hoef ik ze ook niet toe aan te zetten.
Mussen zijn verdomd snuggere beestjes. Dit gaat ze geen tweede keer overkomen, als het aan hun ligt.

Nu maar hopen dat er voldoende mensen hun tuinen er klaar voor hebben.

Vraag je je af wat er hier bedoeld wordt ?
Kijk en lees even op 14aug2010.
Of stel je vragen op het huismussenforum.nl

No comment »

Huismussen; De Huismus op 25aug2010

De wereld is nat. Hoosbui na hoosbui valt op de toch al natte aarde. De mussen zitten bijna verticaal om zo weinig mogelijk spatten te vangen.

Zwerm huismussen vlucht.
Zwerm huismussen vlucht.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 24aug2010

Dood gevonden juveniele huismus. (Juveniel = jong van dit jaar.)

Dode jonge huismus op 24 augustus 2010.

Opgehaald door firma Miedema om door DWHC te laten onderzoeken. Nog altijd ivm mogelijke besmettingen met Trichomonas Gallinae parasieten.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 23aug2010

Gisteren de eerste HuismussenPicknick gehad.
Was gezellig. Natuurlijk mussen zat om ons zessen heen. Gelukkig geen regen, maar had wel de dag tevoren al een (niet-waterdichte) partytent op gezet, met een regen-cape er overheen gespannen.
Expres de dag tevoren al, want al zijn de mussen intussen heel wat gewend, het zou onhandig zijn geweest als ik er geen rekening mee had gehouden dat ze de verandering in hun biotoop te groot zouden kunnen vinden.
Had ik de tent pas op gezet wanneer de gasten al bijna kwamen, dan hadden we de kans gehad dat de huismussen en ringmussen zich in de buurt van de tent niet zouden laten zien.

De partytent maakte de tuin op grondNiveau wel nog een stuk donkerder. Dus bij fotograferen waren langere sluitertijden nodig dan een aantal mensen gewend waren in een tuin. Dus bij deze alvast voor de volgende gasten; het IS al een oerwoud hier, dus vrij donker, en met de partytent op (vanwege mogelijk regen) is dat nog wat meer het geval.

Andere feedback was minstens even interessant; “in boekjes lees je dat vogels graag open plekken willen zodat ze goed zicht hebben op wat er rondom gebeurd”.
Kijk, dat soort dingen hoor ik graag. Dan kan ik er even over nadenken hoe dat hier dan precies zit. “Gaat het hier anders ? En hoe anders gaat het dan ? En heeft dat een reden ? ”
Dus, wat Yvonne zei, dat is ook zo. En deze kolonie mussen zit ook inderdaad vaak op allerlei open terreinen rondom dit erf. (Ook op even weinig open terreinen.)
Op dit erf zelf, hebben ze de dekking van alle struiken en bomen hard nodig vanwege de sperwer die hier meerdere keren per dag langs komt, en bij mooi weer zitten ze hoog in de bomen, en gebruiken ze de bovenste lagen van de begroeiing als speelterrein.
Deze kolonie heeft ook uitkijkposten, huismus-mannetjes meestal of altijd (?) die hoog zitten, en de kolonie waarschuwen als er gevaar is.
Ik heb me niet eerder gerealiseerd dat dat de functie is van die verschillende hoogtes in begroeiing op dit erf.

Zal dit verhaal maar eens op het huismussenforum.nl gaan zetten, want het wordt wat te uitgebreid 🙂

No comment »

Huismussen; De Huismus op 21aug2010

Afgelopen dagen weer het een en ander in de kolonie mee gemaakt.

Zo zijn er al weer twee dode Turkse TortelDuiven geweest; weer “Het Geel”.

Er was een “rolmus”, een musje dat niet op de pootjes kon blijven staan. Misschien een hak van een Kauw in de rug gekregen ? Haar hebben we een nacht rust gegeven, en de volgende dag kon ze zichzelf zo veel beter redden dat we haar weer los hebben gelaten. In het kader van “de rest van de fysiotherapie kun je op eigen kosten regelen” ( 😉 ) Er zijn filmpjes van “voor” en “na”, die gaan we a.s.a.p. uploaden naar youTube.
Het was een schat van een beestje. Werkte ontzettend goed mee. Moest wel opletten dat ze niet te angstig werd. Dat moesten we vermijden en dat is goed gelukt.
Op een gegeven moment was mijn hand het “looprek” waar musje in hing, mijn wijsvinger een soort bezem die verse zaadjes aan de oppervlakte bracht, en musje zelf pikte en pikte en at en at want het beestje had een reuze honger gekregen ! Vandaar dat het haar angst overwon en vanuit mijn hand (als looprek) foerageerde. Dit was aan het einde van de dag dat we haar vonden. De volgende morgen zat ze opeens op stok ! Helemaal “met losse handen” bij wijze van spreken.
! Tussen haakjes; doe dit nooit als de vogelopvang nog open is en die het diertje van je kunnen over nemen ! Het is zelfs verboden een beschermd dier in bezit te houden.

Er was ook een buurman die een foto had gezien van 60 mussen op een dak vlak bij het zijne. Hij kwam daags daarna naar ons toe; de mussen zouden gaten in zijn rietdak maken. Wij hebben geen verstand van rietdaken dus wij zijn daar serieus mee omgegaan. Rietdekkers hebben echter hartelijk gelachen om het verhaal. Volgens hen zijn mussen daar veel te klein voor. Dat kan kloppen want het blijkt te gaan om rietstengels van 1 1/2 tot 2 meter lengte.
De volgende ochtend bleek dat er 3 Kauwen en een Ekster op dat dak aan het riet zaten te plukken. Dat waren de vogelsoorten die de rietdekkers noemden als waarschijnlijker “boosdoeners”.
In wezen mag je blij zijn als vogels je rietdak onder handen nemen, want ze halen er dus het “ongedierte” uit, dat vervolgens niet meer tussen het riet door kan kruipen om in je bed te belanden.
Maar goed; mussen waren het in ieder geval niet.

We hebben ook weer een aantal nieuwe aanmeldingen voor het huismussenNetwerk gekregen.

En we zijn druk bezig geweest een en ander in orde te maken voor de komende huismussenPicknicks.
Ik verheug me er echt op. De meute huismussen lijkt er ook wel op te zitten wachten 🙂

No comment »

Huismussen; De Huismus op 16aug2010


Filmpje van de fladderende mussen op 14 augustus 2010.
Het gaas dat je op de achtergrond ziet is de afrastering tegen buurtkatten. De mussen kunnen er doorheen zoals je kunt zien op het filmpje, maar ook gewoon overheen. Op een of andere manier vinden ze het wel aardig om de mazen van het gaas ook als zitstokjes te gebruiken.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 14aug2010

Voor wie zich af vraagt hoe de voorzitter van Stichting Witte Mus er eigenlijk uit ziet, of beter nog;
hoe een zwerm huismussen er eigenlijk uit ziet:


(Klik op het filmpje en ga dan naar youtube om het filmpje te zien wanneer dat aangeboden wordt.)

Gisteren is RTV-NH bij ons op het erf geweest.
‘s Morgens voor een radio interview en ‘s middags de TV.
We hadden een persberichtje uitgestuurd om te zorgen dat de juveniele huismussen van dit jaar, de jonge aanwas aan huismussen, goed terecht zou komen wanneer ze gaan uitzwermen straks.

Want met een aantal weken gaat de jeugd van dit jaar zich verspreiden over deze provincie en de omringende Provincies. Het zou dan geweldig zijn als al die mensen die graag huismussen willen ontvangen, deze kans niet missen.

VOEDSEL
Het eerste dat nodig is voor ze, is voedsel, in de vorm van zaden. Dat kan een veldje onkruid zijn, of een ingezaaid stukje grassen en granen. Maar het kan ook door, met voersilo’s, zaad voor hen klaar te hangen. Als je ze wilt verleiden bij je te komen wonen, zorg dan voor zeker 8 plekken waar een mus kan zitten eten. Ze kunnen dan rustig eten zonder telkens andere hongerige soortgenoten weg te moeten vechten.
In het voorjaar, vanaf februari, moeten er insecten zijn waarmee ze hun jongen kunnen voeren. Als je bij water in de buurt woont maak je daar een hele goede kans op.
Anders kun je zelf iets doen door even gewoon geen luizen meer te bespuiten met zeepsop, geen sluipwespen meer in te zetten tegen rupsen en meer van dergelijk dingen. Laat de insecten maar eens aan de vogels over. Kost minder, en is ook nog een leuk gezicht wanneer de vogels er hun jongen mee voeren.

NESTGELEGENHEID
Stap twee is nu heel snel plekken maken waar ze eventueel hun nesten zouden mogen maken. Want dit najaar gaan ze al hun plaatsen voor het voorjaar van 2011 uit zoeken.
In principe maken mussen overal hun nesten, maar ze hebben een voorkeur voor dakpannen die niet al te plat liggen. Ook mussenpotten en nestkasten blijken geschikt te zijn. En zelfs bamboe en klimop.
Het goedkoopste is om wat zogeheten “oudhollandse dakpannen” te kopen (op Marktplaats bijvoorbeeld) en de onderste rij van je eigen ongeschikte dakpannen te vervangen door deze oudhollandse pannen.
Je kunt natuurlijk ook zelf een constructie bedenken met deze pannen.
Let bij het aanbrengen ervan op de hoogte, want hun voorkeur gaat uit naar 3 meter of hoger. Dus aan een muur van het huis of op een balkon, biedt de beste kansen.
En zo mogelijk nog belangrijker: zorg dat het niet bij 1 plekje blijft, maar maak er genoeg voor 4 paartjes of nog meer. En maak die plekken redelijk dicht bij elkaar, bijvoorbeeld 1 meter van elkaar vandaar.

En om dit verhaal niet al te lang te maken:
Ga voor meer tips of het stellen van vragen, naar ons huismussenforum.nl.

No comment »

Huismussen; De Huismus op 07aug2010

Bij Gerda in Groningen zijn zwarte mussen gezien.
Elders in het land ook. Melanistische mussen ?

Op het huismussenforum.nl staat het bericht er over. Met foto’s.

😉

No comment »

Huismussen; De Huismus op 03aug2010

Foto’s van 2 dagen terug:
De mussenpotten blijken gebruikt te zijn.
Er zijn er 6 in april 2009 opgehangen. Twee konden er bekeken worden omdat die niet gebruikt leken te zijn (spinnenwebben in invliegopening).
Een ervan bevatte een hand vol vogel-poepjes en grijze borstveertjes van mussen.

Plaatsing mussenpotten.
Plaatsing mussenpotten.

Mussenpot achterkant.
Mussenpot achterkant.

Dichtbij.
Dichtbij.

11:00 uur – Op de verdieping uit het raam; wat een vreemde rui heeft die mus. O wacht .. rode kruin. Niks mus. Is specht weer. Die zie of hoor je hier nu zo vaak dat ik vermoed dat die hier woont of van plan is te gaan wonen.

12:00 uur – Nou moe .. Vanaf vanmorgen steilvroeg tot nu toe, 12:00 uur: er zijn in de hele tuin zeker 20 huismussen druk doende muggen te vangen om die vervolgens aan hun jongen te geven.
Is er zeker weer een flink aantal nesten tegelijk uit gevlogen vandaag.

Leuk foto’s maken 🙂

No comment »

Huismussen; De Huismus op 01aug2010

09:00 uur – Verdorie wat een stilte opeens. De zon schijnt, de wereld is nat. Waarom hoor ik de mussen niet ? Sperwer in de buurt ? Vertrokken allemaal ?

Vannacht was het huis wakker, mens en dier, omdat de mussen onrustig op fladderden. Weer een kat op het achtererf ? Heb ‘m niet kunnen zien. Misschien hing het beest aan de schutting om er overheen te gaan, maakten de mussen hun onrust kenbaar, en waren wij mensen vroeg genoeg om de ellendige buurtkat weg te jagen.

Mensen die hun huisdieren niet op hun eigen erf kunnen houden. Kwestie van slechte opvoeding.
Vooral ‘s nachts een crime; er is hier in huis al heel wat gesneuveld doordat onze eigen katten binnenshuis, de zwerfkat buiten van het erf wilden hebben.
En de verstoorde nachtrust ? Schiphol krijgt er enorme boetes voor. Maar mensen die hun huisdier ‘s nachts de deur uit sturen, zodat anderen er wakker van worden .. ?

Katten zijn vaak hele lieve dieren, daarom hebben we er zelf twee. Maar je moest ze onderhand maar wel eens op je eigen erf gaan houden, hier in Nederland.
Nu er steeds meer mensen moeite gaan doen om vogels in hun tuin te krijgen.

Misschien moeten wij dan maar eens een kattenval neer gaan zetten. Als we het dier dan hebben, houden we het vast tot de eigenaar verschijnt. En die krijgt dan van ons de rekening van gebroken vazen en apparatuur.

No comment »