Archive for July, 2009

Huismussen; De Huismus op 27juli2009

Hallo allemaal,

Helaas zit ik al enige dagen in het OLVG, afdeling neurologie, en kan dus ff geen verslag doen van het gebeuren rond de kolonie huismussen.
Hopelijk zijn de problemen snel verholpen en kan ik dan weer verder met het blog.
Wie de huismussen de groeten wil doen mag een berichtje achter laten ๐Ÿ™‚
CU L8tR

No comment »

Huismussen; De Huismus op 22juli2009

13:00 uur – Kuchie en Proestie zijn weg gebracht naar de vogelopvang. Het ging niet echt beter met hun gezondheid, ondanks 4 dagen antibiotica.

17:00 uur – Ben de hele dag niet onder de mussen geweest om te kunnen zien hoe het met hen ging. Jammer genoeg.

No comment »

Huismussen; de Huismus op 21juli2009

Warme, beetje broeierige dag. Soms zon, soms sluierbewolking.

07:00 uur – De huismussen en de twee parkieten zijn weer blij met het eten dat gisterenAVond nog voor ze was klaar gezet, gelegd en gehangen.

09:00 uur – ‘k Ben eindelijk zo ver dat de twee Kuchies naar buiten kunnen bij hun (eenden-)moeder Pippi en drie andere pullen.
De twee blijken beslist in de zon te willen zitten om te kunnen drogen na hun dringend noodzakelijke bad. (Na 12 uur op het droge in de goed verwarmde opvangkooi.)
Dus heb ik het een en ander moeten snoeien zodat de zon bij de vijver kon komen. (Dat is nog niet zo eenvoudig met een rug die me ieder moment in de steek kan laten, maar het is gelukt. Vandaag komt een vriend me helpen. Gelukkig.)
Droog hooi neer kunnen leggen rondom, zodat ze lekker schoon en droog in de zon konden bijkomen van de narigheid van geforceerde antibiotica terwijl ze toch al kortademig zijn.

Gisterenavond kunnen horen hoe een grote groep huismussen in de klimop op dit erf een plekje zocht. Als ik me niet vergis ging een van de parkieten er ook gezellig bij in. Ik vind het prima. ๐Ÿ™‚

No comment »

Huismussen; de Huismus op 20juli2009

Vreemde dag, wat het weer betreft. Vannacht een stortregen dat het in huis lekte. Vanmorgen wel regen maar niet bijzonder, en inmiddels (10:00 uur) zonnig en rond de 18 graden.

Musjes in de bocht:
Wat zie ik daar voor prachtig wijfie ?
Wat zie ik daar voor prachtig wijfie ?

Een goede morgen, mooie dame !
“Een goede morgen, mooie dame !”

O. We hebben bekijks.
“O. We hebben bekijks.”

Jo ! Waar ga je nou heen, zo snel !!
“Jo ! Waar ga je nou heen, zo snel !! ”

07:00 uur – De Kuchies (zie 18juli2009) hun antibiotica gegeven en bij hun (eenden)moeder en andere pullen gelaten. Ze moeten vandaag toch weer even de aansluiting zoeken. Pippi verwelkomt ze wel, maar de anderen zijn wat lauw. Misschien komende nacht maar eens met z’n vijven bij elkaar houden. Alle zes zou nog mooier zijn, maar dat kan alleen als Pip het goed vindt.

No comment »

Huismussen; de Huismus op 19juli2009

Bewolkte dag, temperatuur zal rond of net onder de 18 graden Celsius liggen.


Op de foto van vandaag;
Jonge en oudere huismusjes in groepjes van ongeveer 10 “even heel snel !” wat drinkend. De rubber mat, in de metselkuip, is om het badderen gemakkelijk te maken, zonder dat ze er in kunnen verdrinken.
Op de achtergrond de dagslaapplaats van een van de 5 egels; een grote pluk rose bloeiend Pampasgras.

08:00 uur – De “Kuchies” (Kuchie 1 en Kuchie 2, zie 18juli2009) hebben hun medicijn gekregen, van een plekje achterop hun koppie is wat dons weg geknipt zodat het wit doorschijnt en ze allebei goed herkenbaar zijn (voor wie weet waar die op moet letten) voor de volgende rondes medicijnen, en vervolgens zijn ze bij eendenMoeder Pippi en haar drie gezonde pullen gezet.
No problem.
Wel een hoop “hoera” gepiep van de twee, en “dag liefje” (of zoiets) van moedereend en de andere drie pullen. Eentje ging meteen met Kuchie 1 mee, samen zwemmen en badderen. Wat een lief gezicht.
Kuchie 2, laat ik ‘m/d’r maar Proestie noemen dan, begon na een kwartiertje hevig te eten. Uitgehongerd.
Terwijl die binnen toch ook vanalles had gegeten .. (?)

09:00 uur – De Huismussen hebben de bezoeken van de Vlaamse Gaai en een Sperwer al gehad. Nu eten ze lekker. Zolang de Kauwen ze daarvoor de ruimte geven. Het zijn er niet zo enorm veel als gisterenOchtend, maar toch wel een paar honderd van ze.

De reuze voerkooi moet even wachten totdat ik weer een beetje, en veilig, gebruik van mijn rug kan maken. Helaas.

10:00 uur – Ik zie toch al weer een aantal jongen, beetje klunzig doen nog, laat reageren met wegvliegen, een beetje een bommetje dat zich met moeite door de lucht stort, niet zo in de gaten dat ik een bedreiging zou kunnen zijn, gevoerd worden door pappa Mus ..

Gisteren ook al, maar dat leek me zo sterk ..

Dan gaat het eigenlijk gewoon het hele jaar constant door als ik het goed zie allemaal; als de nesten een keer aan het uitvliegen zijn gegaan dan hou je dat dus eigenlijk verder het hele jaar door zo ..
Tot het broedseizoen helemaal voorbij is..
Goh .. heb ik dat toch gewoon nooit eerder in de gaten gehad ..

Wat een wonderlijke wereld. Die van de huismussen.
๐Ÿ™‚

Nou, laten we er dan maar van uit gaan dat geboortegolf drie, van huismussen, gisteren gestart is. Op 18juli2009 dus.

19:00 uur – Druk in de klimplanten en de groenblijvers rond de voerkooien. Veel huismussen zitten een beetje te braden in de avondzon. Niks schuw op het moment. Dat betekent; veel jongen.
Die reageren namelijk niet zo op gevaar.

Zo proberen Kuchie en Proestie bij hun moeder weg te halen zonder hun overstuur te maken. Pff . Moet je tactisch voor kunnen zijn .
Dus eerst iedereen naar de omheinde vijver gelokt met lekkere hapjes.
Dan allemaal even een uurtje laten genieten van de rust en kalmte.
En als ze dan voor de nacht van het erf af willen,
dan hou ik Kuchie en Proestie achter. Gauw in de reistas en buiten gehoorsafstand van Pippi brengen.
En dan iedereen weer gerust stellen.

20:00 uur – Nou, daar gaan we dan. Hopen dat Kuchie geen aanval van benauwdheid krijgt.

No comment »

Huismussen; de Huismus op 18juli2009

Foto’s van een dag met mooi weer, dus niet van vandaag ๐Ÿ™‚

Musjes in de bocht:
Is dat zwarte uitschuifding gevaarlijk deel 1?
“Is dat zwarte uitschuifding gevaarlijk denk je ?”

Is dat zwarte uitschuifding gevaarlijk deel 2?
“Welk uitschuifding ?”

Is dat zwarte uitschuifding gevaarlijk deel 3?
“Uitschuifding ? Uitschuifding ?? Uitschuifding !??! ”

Regenachtige dag. Beetje frisser dan gisteren, maar evengoed wel boven de 18 graden Celsius.

06:00 uur – Kuchie was gisterenavond achter gebleven bij de rest van de eendenfamilie die al in de sloot zat. En Kuchie kon door de rommel in de longen niet meer roepen naar Pip, de moeder. Dus Kuchie heeft de nacht bij mij binnen, in de opvangkooi met verwarming, door gebracht. En zojuist is ze weer bij Pip en de andere pulletjes neer gezet. Kuchie heeft het zwaar benauwd, maar eet nog steeds en sluit weer aan bij de rest van de familie. Voor geen van de anderen is er verder een probleem. Gelukkig voor Kuchie.
Kuchie heeft wat slims bedacht; die blijft bij een van de anderen die net zo veel honger heeft als Kuchie zelf, maar die WEL heel hard kan piepen om te horen waar hun moederEend is gebleven als ze te ver zijn afgedwaald of zich onveilig voelen.

08:00 uur – Overal om me heen is het een gekwetter van jewelste !!
Het zijn er honderden ! Ik schat zo rond de 400 (of nog veel meer) huismussen ! Op alle drie de erven rond het mijne ! Wat een geluid ! ๐Ÿ˜€
Prachtig !
Alsof je onder de Walt Disney versie van de Niagara watervallen heen loopt !
Tot zeker 09:30 uur gaat dit door. Misschien zolang er zich niemand buiten op de overige erven laat zien ?

Dit zou dan dus heel goed de volledige zwerm kunnen zijn die hier inmiddels ontstaan is ๐Ÿ™‚
Misschien dat ze met regen niet veel voedsel kunnen vinden en het dan weer massaal hier proberen, ‘s morgens. Zou kunnen, maar weet ik niet, hoor.

Geweldig mooi geluid was het. Prachtig.

11:00 uur – Kuchie krijgt door ademnood moeite met eten. ‘t Is een wild levend dier, maar hier geboren.
Dierenarts gebeld. “Ik betaal. Please help.” Ze gaat iets proberen te regelen.

14:00 uur – Wow. Op haar vrije dag. Dat is nog eens hart voor dieren.
Op haar vrije dag komt de assistente van de dierenarts langs voor Kuchie. Bij hoge uitzondering wel, hoor. Alleen omdat ik invalide ben. ( Hopelijk tijdelijk. )
En Kuchie gaat antibiotica krijgen.

19:00 uur – De antibiotica is er. Gauw beginnen met de kuur. Moedereend Pippi wil vannacht weer niet op dit erf blijven; ze vindt al die egels helemaal niks. (Maar die zitten er al jaren. Misschien komen ze nu opeens alle vier druk doen en vindt ze dat griezelig. Wie weet doen de egels druk omdat ze ook jongen hebben misschien.)
Anyways; Pippi wilde weg. Dus hopla, hekjes weg en daar gingen ze, met z’n vijven.
Dan pakt Pip er een bij zijn tenen en houdt vast. De kleine protesteert niet. En vervolgens hoor ik waarom Pip bezwaar heeft; die pul kucht nu ook. Zachtjes nog. En deze kan nog hard genoeg piepen om Pippi te roepen.
Dus ik doe een graai en heb deze kleine ook te pakken. Bied m’n excuus aan Pip en de kleine aan en neem ‘m mee naar binnen, om na opnieuw overleg met de dierenarts, deze ook aan de antibiotica te zetten.

Kuchie leeft er zichtbaar van op. Meteen al na zijn eerste druppels, maar nu met broer of zus erbij is het helemaal een stuk prettiger.
Ze eet nu ook weer. Wat ze sinds 11:30 uur niet meer gedaan had.

Morgen Kuchie 2 een merkje op de rug geven en dan kunnen ze weer overdag bij hun familie op het erf. Kuchie 1 herken je aan haar afmetingen; die is kleiner want al drie dagen niet lekker.
Maar Kuchie 2 is even groot en even geel als de andere drie die nu met Pip mee zijn om te overnachten.

Schluss jetzt.

No comment »

Huismussen; de Huismus op 17juli2009

Jonge mussen in de bruidsSluier bij een geurige New Dawn roos.
Jonge mussen in de bruidsSluier bij een geurige New Dawn roos.

05:30 uur – Er valt een hele korte stortregen. Mooi zo.
Want het water in de sloot zag er gisteren weer zo vies uit dat de compressor al weer aan was gezet om zuurstof de sloot in te forceren, tegen stank en botulisme. Al komt die zuurstof niet verder dan een meter of 6, waarschijnlijk.
(De botulisme bacterie gedijt alleen in zuurstofarm milieu.)

09:00 uur – Geen eerstedags huismusjes vandaag, voor zover ik kan zien. (Geen vandaag-uitgevlogen-jonge-huismussen, bedoel ik daarmee.)

Deze geboortegolf zal dan nu voorbij zijn, waarschijnlijk.
Het gaat op dit erf om minimaal 57 broedparen (zie โ€œHuismussen op 06juni2009โ€ณ).

De eerste huismussenGeboortegolf van 2009 duurde van 09mei2009 tot ongeveer 06juni2009.
Het aantal jonge huismussen dat de wereld betrad was minimaal 256, in nesten van gemiddeld 4 a 5 uitgevlogen jongen.
Daarvan is een niet-te-tellen aantal heel snel weer verdwenen doordat de sperwer en de ekster ook (zichzelf en hun) jongen te voeren hadden. Hiervan lieten met name de sperwers zich makkelijk zien bij het eten, doordat ze van het โ€œofferblokโ€ gebruik maken.
En buiten dit erf natuurlijk de huiskatten die op jacht zijn geweest.
โ€™s Nachts was de ransuil actief met het uitdunnen van de aanwas aan huismussen.
Weer enige weken later kwamen de diverse jonge โ€œroversโ€ zelf hun kostje ophalen.
De enige manier om na te gaan hoe groot de โ€œpredatieโ€ geweest is, is om te gaan ringen en tellen.

Evengoed is er een behoorlijke groep huismussen bij gekomen uit deze eerste geboortegolf van het jaar 2009. Naar schatting toch wel 80 tot 100 individuen.
Maar dat aantal kan veel hoger zijn. Want op 06juni2009 verdwenen er opeens een heleboel nadat ik te laat was met eten verzorgen.
Die zijn waarschijnlijk al in een grotere groep aan het zwerven in de omgeving (zie 06juni2009).

Jonge en volwassen huismussen eten de op de grond gevallen zaden ook graag op.
Jonge en volwassen huismussen eten de op de grond gevallen zaden ook graag op.

De tweede huismussenGeboortegolf ving aan rond 13juni2009 en duurde tot ongeveer 10juli2009. (Ik heb bij 09 en 10juli gedacht dat het al de 3e geboortegolf was. Die tekst moet ik nog herzien.)
In de eerste weken bestaan deze nesten uit 5 uitgevlogen jongen (zie 23juni2009). In de week met regen en wat frisser weer leken de nesten kleinere aantallen jongen te doen uitvliegen. Dat kan wel kloppen met het teruglopende aantal muggen bij regen.
Met ongeveer 60 broedparen kom je dan toch al snel op ongeveer 250 tot 300 jongen, maar zoals in eerdere stadia gezegd; met deze tweede ronde was het aantal jongen niet meer te tellen. Mede door de veel verder dicht gegroeide beplanting.

In deze 2e periode werden de jongen vooral door de Vlaamse Gaai geroofd; die kwam meerdere keren per dag langs. Ook de kauw maakte gebruik van de makkelijke prooi die huismus jongen vormen.
Uiteraard waren de sperwers met uitgevlogen jongen, de ransuil(en?) en de katten (niet op dit erf, maar wel op aangrenzende erven) ook weer van de partij.
Naar schatting zijn ook van deze huismussenGeboortegolf zoโ€™n 80 tot 100 jongen nog in leven, op dit moment.
Maar ook dit getal kan veel hoger zijn doordat een deel van de jonge huismussen waarschijnlijk in de omgeving is gaan zwerven met de groep van 06juni2009 (zie 15juli2009).

De derde huismussenGeboortegolf zal dan ongeveer rond de 20e juli van start moeten gaan, om rond de 17e augustus te eindigen. Als de vorige observaties van uitvliegende huismussen kloppen.

10:00 uur – Kleintje-zonder-naam is met Pippi en de 4 zus- en broerPulletjes toch weer gekomen. Om te eten, te slobberen en veilig uit de regen te zitten.
Zij of hij heeft nu een naam gekregen: Kuchie. Want het beestje kucht en rochelt nog steeds.

15:00 uur – De hele teaParty is compleet. Ik schat het aantal (huismussen) op ergens tussen de 200 en de 300. (Dichter naar de 300 vermoed ik.)

No comment »

Huismussen; de Huismus op 16juli2009

03:30 uur – stilte om het huis.

Zelfgekozen gevangenis; let eens op de afstand tussen de bamboestengels en die van het gaas van de voerkooien (foto 6juli2009).
Zelfgekozen gevangenis; let eens op de afstand tussen de bamboestengels en die van het gaas van de voerkooien (foto 6juli2009).

06:30 uur – Pippi, de eend, met haar 5 pullen, komt weer op het erf.
Gisterenavond heb ik ze van het erf de sloot in gelaten omdat ze perse wilde. Een van de pullen maakt vandaag vreemde geluiden, beetje rochelen, alsof er vocht in de longen zit. Die at gisteren al wat slechter dan de anderen..hoewel ze nu wel erge honger heeft steeds.

08:00 uur – Klaterende waterval van huismuszang. Ze zijn er weer allemaal ๐Ÿ™‚ Zitten overal, op alle erven om deze tuin.
Te laat voor foto’s van het afpellen van coniverenbast. Dat doen ze. Misschien voor nesten ofzo ?

19:30 uur – Het eendenpulletje met de vreemde longGeluiden gedraagt zich, zo aan het einde van de dag, en vergeleken bij zusjes en broertjes, erg mat. En nu begint het er bekend uit te zien; bekje constant open, zwaar en reutelend ademen. Dat heb ik in een voorgaand jaar eens van dichtbij mee gemaakt met een achter gebleven pulletje. Die was binnen 48 uur gestorven. Dus ik weet nu wat er voor dit jonge eendje gaat komen.

Pippi, de “huiseend”, gaat met de 5 jongen de sloot in om de nacht ergens anders door te brengen dan op dit erf.
Ik zal morgen maar niet verwachten dat er 5 pullen met haar mee terug komen.

Dag kleintje-zonder-naam. Goede reis als het zo ver is. *

Een foto van Pippi en haar 5 pullen op 10 juli2009.
Een foto van Pippi en haar 5 pullen op 10 juli2009.

No comment »

Huismussen; de Huismus op 15juli2009

Zonnige dag, temp. boven 18 graden Celsius.

05:00 uur – Merelzang. Prachtig.

09:00 uur – De huismussen hebben even op hun ontbijt moeten wachten. ‘t Is daarom wel erg rustig als ik bij de kooien kom. (Weinig mee eters vanmorgen.) Zal zo wel bijtrekken.
When the news (“eten!”) gets around.

15:00 uur – Hmm. Valt tegen.
Maar het gebeurd wel vaker als ik laat ben met hun ontbijt, dat ze dan verdwijnen naar een andere voedselbron. En dat het een behoorlijke tijd duurt voordat ze weer allemaal hier zijn.
We zullen het wel merken.

Jonge huismus voelt zich verstopt en gluurt vanonder het blaadje alsnog naar me.
Jonge huismus voelt zich verstopt en gluurt vanonder het blaadje alsnog naar me.

No comment »

Huismussen; de Huismus op 14juli2009

06:00 uur – De waterval van huismussenZang klinkt in de voor- en achtertuin. Ondanks de regen ๐Ÿ™‚
Goeiemorgen !

No comment »

Huismussen; de Huismus op 13juli2009

Het weer is niet al te warm vanmorgen -wel boven de 18 graden Celsius- en voornamelijk bewolkt. Hoewel het al heel snel toch weer een wolkloze hemel wordt, zo te zien.

Sperwerjong kijkt (op 17juni2009) naar het kabaal van een winterkoninkje. Voor de prooi op het offerblok heeft ze geen interesse meer.
Sperwerjong kijkt (op 17juNi2009) naar het kabaal van een winterkoninkje. Voor de prooi op het offerblok heeft ze geen interesse meer. Zie ook 17 juni2009.

08:00 uur – De huismussen hebben hun verplichte bezoeken al weer gehad; sperwer en gaai hebben hun ontbijt weer binnen.

11:30 uur – De lunch voor de huismussen staat voor ze klaar.
Meestal begint de drukte om een uur of 12. Met veel gezang ๐Ÿ˜‰ en gekwetter, baltsen en keten. En eten natuurlijk.
Vanaf een uur of 3 (15:00 uur) wordt het dan weer rustig.
Lekkere uitgebreide lunch dus ๐Ÿ™‚

16:00 uur – De lunch duurt langer dan ik dacht. Of hij is naadloos over gegaan in thee met koekjes. Want de huismussen zitten er nu echt massaal te kwetteren en te doen.
Naar schatting ergens tussen de 200 en de 300 individuen.
Mooi geluid, hoor.
Net een klaterende waterval.

Het verhaal bij de foto van 12 juli 2009:
Er overnacht rond dit erf een aardig grote groep huismussen, maar die blijven hier overdag niet allemaal; een gedeelte vertrekt ‘s morgens in troepjes van rond de 15 individuen naar andere lokaties.
Huismussen die op omliggende erven overnachten komen juist ‘s morgens hier heen om te ontbijten, en verdwijnen dan weer.

Dat zelfde ritueel voltrekt zich tegen de het eind van de middag tot in de avond; eerst komen de troepjes uit de omgeving hier aan, eten zich vol, kletsen en zingen en doen vanalles wat, en vetrekken dan weer naar hun slaapplaats.
De troepen die hier overnachten komen pas aan nadat de anderen weg zijn, althans daar lijkt het op, want dat is vaak tegen schemering.
Het wordt dan weer druk in en rond de voerKooien.
Ook zij nemen na het eten rustig de tijd om te kwetteren, tjilpen, zingen enzovoorts.
Als ze tevreden zijn zoeken ze hun slaapplek op.
Dat zijn de bamboes (3 hoge, dichte bossen van ieder al gauw 1 kubieke meter) ,
de klimop (5 vierkante meter),
de “witte border” (2 kub volume ongeveer),
de berg grof snoeiafval (3 kub volume),
en de wilde wingerd ( 1 of 1,5 vierkante meter ongeveer).

De foto is van het verzamelen van de troepen die aan het eind van de middag van andere erven naar hier kwamen om te eten.
Dat zijn de troepen die op de daken bij elkaar komen, op elkaar wachten, en zodra iedereen er is; het luchtruim kiezen en onder zacht getjilp in een kleine zwerm verdwijnen naar hun slaapplaatsen.

Sommige kleine zwermen overnachten in het centrum van het dorp, andere ten zuiden van dit erf, en weer anderen ten oosten.
Niets ten Noorden want daar ligt het enorme IJsselmeer direct voor ons erf.

No comment »

Huismussen; de Huismus op 12juli2009

Natte wereld vandaag.


Groepen mussen verzamelen zich op de nok van het dak, en vertrekken abrupt wanneer een (sub)troepje -van telkens ongeveer 15 individuen- compleet is. Sommigen naar het centrum van het dorp, anderen naar “het zuiden”, en weer anderen naar oostelijk gelegen wijken.

No comment »